Ministarstvo rada: Bez problema u Juri u Nišu i Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2016, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo rada: Bez problema u "Juri" u Nišu i Leskovcu

Za Inspekciju rada skoro da nije bilo posla u fabrikama Jure u Nišu i Leskovcu, tvrde u Ministarstvu rada. "U Nišu smo dobili dve prijave, u Leskovcu se radnici žale tek nakon što dobiju otkaz".

Sudeći prema izveštajima Inspekcije u Nišu, piše Danas, većih nepravilnosti nije bilo.

Tako su dva zahteva zbog zlostavljanja radnika tokom 2012. i 2014. od kojih je jedan bio anoniman, odbijeni - piše u tekstu.

I inspekcija u Leskovcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prema izveštaju Ministarstva rada, tvrdi da po pitanju zlostavljanja na radu nije bilo pisanih prijava radnika, osim što su "zaposleni kojima je prestao rad, tek po prestanku rada navodili da su trpeli neki vid mobinga".

Tokom nekoliko nadzora inspekcije u fabrici u Leskovcu uglavnom nisu utvrđene veće nepravilnosti, a jedina konkretna zamerka odnosila se na to da poslodavac mora da obezbedi uslove za rad na mestu koje se ocenjuje kao visokorizično.

Sve do 2. maja, kada je već u medijima objavljeno nekoliko tekstova o stanju u Juri, u izveštajima inspekcije se ne navodi da je bilo razgovora sa zaposlenima o tome da li su im povređena prava.

U zapisniku inspekcije od 2. maja navodi se i spisak 12 zaposlenih sa kojima je inspektor rada tog dana razgovarao, a koji su tvrdili da nisu doživeli neki vid zlostavljanjanja na radu ili seksualno uznemiravanje.

U izveštaju inspektora od tri dana pre toga piše da u leskovačkoj fabrici postoji i Savet zaposlenih koji ima 13 članova, koji se sastaje jednom mesečno i koji, kako se navodi u izveštaju Ministarstva, nije prijavio slučaj radnika koji tvrde da je zlostavljanja na radu bilo.

Priča o pravima radnika u Juri u medijima nije nova. Nakon što je još maja Insajder.net u svom tekstu "Donacije kao prikrivena korupcija" objavio da je Jura poklonila niškoj Inspekciji rada dva automobila, otvoreno je pitanje moguće zakonske rupe koja omogućava da poslodavac tako "podmiti" inspekciju.

Podsetimo, “Jura” je dospela u žižu javnosti kada su radnici počeli da se žale na teške uslove rada i nerad inspekcije, koji su objašnjavali upravo donacijom automobila.

Prvi čovek niškog inspektorata u 2013. Radomir Nikolić to nije potvrdio, ni demantovao, a navodno su automobili donirani nakon pokušaja dvojice radnika da o problemima progovore javno, nakon čega su dobili otkaz.

Jura je do sada za svoje fabrike u Rači, Nišu i Leskovcu od države dobila oko 25 miliona evra subvencija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.