Međunarodni dan džeza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2016, 03:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni dan džeza

Međunarodni dan džeza biće obeležen danas širom sveta, a Srbija se priključuje proslavi nizom programa u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Bujanovcu.

Obeležavanje Međunarodnog dana džeza - 30. aprila inicirao je ambasador dobre volje UNESCO-a Herbi Henkok i tog dana širom sveta se ukazuje na moć džeza da povezuje ljude, promoviše interkulturni dijalog kroz razumevanje i poštovanje, širi slobodu i kreativnost.

Svake godine centralna manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se organizuje u nekom drugom gradu. Ove godine to je Vašington i Bela kuća u kojoj će nastupiti najznačajnija imena svetskog džeza.

Na Trgu Republike u Beogradu sviraće Big bend RTS-a i Duško Gojković, dok će u Domu omladine nastupiti Miona Deler Babić i Lia Pale.

Nezavisna grupa džez muzičara "Beogradski džez servis" povodom Međunarodnog dana džeza organizuje prvi "Jazz crawl festival" na osam lokacija, a veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba, da slušaju i dožive džez.

"Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju - klubu", izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac festivala.

Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu u "KC Gradu" uz nastup "The Down Beat Bear Band", u pivnici "Berliner" sviraće "Dragan Milovanović Trio" sa gostom Predragom Revišinom, dok Tanja Jovićević nastupa u "Džez bašti".

U klubu "Muha" na programu je "Swing night" sa Bobanom Đorđevićem i "Kvartetom Gorana Grbića", a u klubu "Filip" veče "Ladies sing" sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica.

DJ Željko Kerleta očekuje publiku u klubu "Leila", u klubu "Ulica" puštaće se ploče, a u "Metropolisu" biće organizovan džez maratona i posetioci će imati popust na kupovinu džez albuma.

Međunarodni dan džeza biće obeležen i u Nišu, Leskovcu, Vranju i Bujanovcu.

U niškom klubu "Feedback" nastupiće sastavi "Moba" i "Naissblue" i planiran je džem sešn, a u Kamernoj sali leskovačkog Kulturnog centra biće organizovan koncert učenika Džez odseka Muzičke škole "Stanislav Binički" i nastup niškog "Naissblue".

U sali "Okce" u Vranju sviraće "MJMS Quartet" iz tog grada i niška grupa "Tevrabulebra", dok će u Bujanovcu na Platou Doma kulture Međunarodni dan džeza proslaviti "Strangers from South" (Bujanovac) i "Benny Nrickman band" (Niš).
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.