Leskovac: Kad ćar pojede vajdu

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Kad ćar pojede vajdu

Leskovac -- Leskovac je pre četiri godine otpustio deo zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a posledice tog postupka zbog katastrofalnog modela trpi i danas.

To kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kadar SNS-a, koji u intervjuu Politici kaže da se grad za otplatu otpremnina zadužio, a dodatno su koštale i naknade nezakonito otpuštenim radnicima i sudski sporovi.

Pre pet >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina Leskovac je izabran za realizaciju pilot projekta o smanjenju gradske administracije, jer je u odnosu na broj stanovnika imao najglomazniju gradsku upravu. Iz gradskog budžeta u to vreme se finansiralo ili sufinansiralo 1.920 zaposlenih.

"Mi smo od prethodne vlasti nasledili dug od dve milijarde dinara i do sada smo vratili 1,3 milijarde. Što se tiče plata, najviše kasne u javno-komunalnim preduzećima. Ali, neka od njih moraju sama da ostvaruju profit, recimo, „Dom” „Toplana”, „Vodovod”. Ali ima preduzeća bez kojih grad ne može da funkcioniše i koja bez gradskih subvencija ne mogu da opstanu, kao što su „Komunalac” i JKP „Grdelica” koja se bave higijenom i održavanjem zelenila", navodi prvi čovek Leskovca.

"Prema standardima Evropske unije, na hiljadu stanovnika zaposlen je jedan službenik. Dolazimo do zaključka da grad koji ima 165.000 stanovnika treba da ima oko 170 zaposlenih u administraciji. U racionalizaciji koja je sprovedena marta 2010. godine, bez posla je ostalo 317 ljudi. Racionalizacija je urađena na katastrofalan način, bez kriterijuma i bez ocenjivanja kvaliteta rada, sa posledicama koje se još osećaju", kaže on.

Prema našim saznanjima, grad je morao da podigne kredit da bi isplatio otpremnine. Drugo, sud je neke od otpuštenih radnika vratio na posao, a nije mali broj ni onih kojima su na osnovu sudskih rešenja isplaćene nadoknade koje im pripadaju. Tako ispada da je ćar pojeo vajdu, odnosno da grad, ne samo što nije uštedeo, već je budžet dodatno oštećen.

"Grad je onda podigao kredit od 84 miliona dinara, sa kamatom od 5,3 miliona i izdvojio sopstvena sredstva u iznosu od 54,2 miliona dinara i tako dolazimo do broja od 143,5 miliona. Otpušteni radnici su preko suda zatražili povratak na posao. Proces je trajao dve-tri godine, pa je iznos naknada bio sve veći i kreće se od 1,7 do četiri miliona dinara", navodi Cvetanović.

Kako dodaje, u čitavoj 2013. i prvoj polovini ove godine grad je potrošio oko sto miliona dinara da bi isplatio sve te ljude. "Očekujemo da do kraja ovog teškog procesa racionalizacije, sve to košta oko trista miliona dinara".

Pri tom, kako dodaje, država se u sve to nije uključila ni administrativno, ni finansijski da pomogne gradu

"Trenutno se iz budžeta finansira ili sufinansira 1641 zaposlen. Ako dodamo i 78 zaposlenih po ugovoru o delu, onda je to 1.719 ljudi. Upravo je stigao dopis premijera Aleksandra Vučića da se rok za angažovanje po ugovoru o delu produžava do 31. oktobra ove godine i mi ćemo te ljude držati sve dok to vlada dozvoljava", kaže Cvetanović.

Od kada je on na vlasti, plate su smanjene na svim nivoima. "Sada smo doneli odluku da ne isplaćujemo sve ono što je vezano sa službena putovanja, dnevnice, rad u upravnim i nadzornim odborima, tako da na taj način postižemo uštede. Drugo, finansijska disciplina je na višem nivou. Vlada Srbije uvela je obavezu da sve obaveze moramo da platimo u roku od 45 dana", kaže on.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.