Leskovac: Inspekcija proverava studijsko putovanje prosvetnih radnika u Grčku

Izvor: Blic, 30.Sep.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leskovac: Inspekcija proverava studijsko putovanje prosvetnih radnika u Grčku

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju u Leskovcu organizovao je od sutra do nedelje studijsko putovanje za nastavnike u Grčku, ali o tome nije obavestio nadležnu Školsku upravu, potvrdio je načelnik Školske uprave u tom gradu Tomislav Simonović.

On je objasnio da je tek juče saznao da će 170 prosvetnih radnika iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga boraviti u Paraliji pet dana i da je iznenađen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zašto mu to nisu prijavili direktori škola.

Tek sam juče došao da saznanja da se ovako nešto organizuje, jer sam kontaktirao direktore škola sa namerom da održim neki sastanak a oni mi rekli da ne mogu jer putuju u Grčku, kaže Simonović.

On objašnjava da je nakon toga pozvao direktora Centra za stručno usavršavanje i nadležnu prosvetnu inspekciju koji mu je rekao da je sve po zankonu, da prosvetni radnici imaju pravo na stručno usavršavanje van zemlje ''do dva, tri dana''.

Simonović dodaje da je na pitanje zašto njega niko nije obavestio, ni direktori škola, ni Centar da se planira to studijsko putovanje, kako bi on zatražio saglasnost od Ministarstva i video da li to može sad na početku školske godine da se organizuje.

Ako ova predviđena aktivnost nije u godišnjem planu rada škole onda je to nezakonito, objašnjava Simonović i dodaje da je zabrinut kako će nastava u školama biti organizovana dok je 170 nastavnika na putovanju.

Direktor leskovačkog Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Slaviša Pejić smatra da nije njegov propust što nije obavešten načelnik Školske uprave i da su to trebali da urade direktori škola.

Centar je izgrađen pre četiri godine sredstvima donatora, a ponajviše donacijom Švajcarske. Sada nemamo više donacija i moramo tržišno da se ponašamo, zato smo mi dali ponudu za studijsko putovanje još krajem jula a na školama je bilo da prijave nastavnike i profesore koji će putovati, rekao je Pejić.

On je dodao da su u Centru bili iznenađeni masovnim odzivom, ali da zaista ne zna zašto to direktori nisu prijavili Školskoj upravi.

U programu putovanja piše da je samo petak dan kada će se u Paraliji održati nekoliko predavanja dok su ostali dani predviđeni za šoping, izlete i obilazak kulturno istorijskih spomenika.

Niko od direktora škola nije bio voljan da javno govori kako će u te dane nastava biti organizovana. Putovanje do Paralije koštaće prosvetne radnike 6.600 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.