Ko i zašto truje pse u Vlasotincu?

Izvor: juGmedia, 18.Jan.2017, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko i zašto truje pse u Vlasotincu?

U reakciji Društva za zaštitu životinja PROTEKTA Vlasotince navodi su da je period od 5 do 13. januara ove godine pronađena devet otrovanih životinja, na tri loacije – u centralnom gardskom parku, kod Zdravstvenog centra i na putu prema Leskovcu.

Članovi udruženja za zaštitu životinja „Protekta“ svakodnevnno obilaze i hrane pse. Pri povratku sa jedne takve aktivnosti, 5.1. 2017. godine u 19:45 predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << udruženja Borka Mitić je naišla na tri psa sa vidnim znacima trovanja u centru grada ispred opštine. Pošto su trovanja česta, svako od nas uvek kod sebe ima aktivni ugalj da bi mogli odmah da delujemo. Odmah je psima dala terapiju, dok je auto došao da ih odveze kod veterinara, psi su uguinuli. Otrov je dat, po njenoj proceni petnaestak minuta pre toga. Te noći, nađena su četiri leša. Trovanje se nastavilo i pred Srpsku Novu godinu kada je pronađeno još pet leševa. Trenutno tragamo za još desetak pasa, tačan broj ne znamo, ljudi nam se svakodnevno javljaju tako da se broj stalno povećava”, piše u saopštenju.

Kao i u prethodnim slučajevima, trovanje je prijavljeno policiji od koje se očekuje da pronađe trovače.

“U Vlasotincu se oduvek problem pasa lutalica rešavao ubijanjem. Poslednjih deset godina, način ubijanja je trovanje. Pored toga što psi umiru u najgorim mukama, ponekad i satima, otrov može da dođe i u posed dece koja se sa tim psima i u tim istima parkovima igraju”

U “Proteksti” ocenjuju da je reč o organizovanom torvanju I da se ono sporovodi pet puta godišnje, uglavnom, tvrde, pred važne manosvne manifestacije u varoši na Vlasini.

Pre toga, trovanje se bilo oktobra meseca, kada je otrovano preko deset pasa.

Naše udruženje ne zna broj ubijenih u poslednjih nekoliko godina, samo pamtimo strahote i bolove tih životinja koje su nam na rukama umirale. Ovako se problem ne rešava. Oni koji te pse puštaju posle par meseci čuvanja, treba da budu najstrožije kažnjeni. To bi trebao da bude početak, a ubijanje i zlostavljanje je krivično delo za koje preti kazna zatvora ili novčana kazna”, zaključuje se u reakciji udruženja, čiji članovi stalno sa sobom nose protiv otrov, koji ne reaguje u svakoj situaciji.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.