Jedinstvene Srbija u Leskovcu odbila da budu deo lokalne vlsti

Izvor: JUGpress.com, 12.Avg.2016, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvene Srbija u Leskovcu odbila da budu deo lokalne vlsti

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Šef odborničke grupe Jedinstvene Srbije (JS) u Skupštini grada Leskovca Nenad Filipović u intervjuu za leskovački nedeljnik Nova Naša reč  tvrdi da je ta stranka odbila da bude deo lokalne vladajuće koalicije .

NNR: Budući  da ste na lokalnim izborima nastupali sami, vaš izborni uspeh za mnoge je bilo iznenađenje, verovatno ne i za vas. Naime, neposredno pre izbora >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << došlo je do cepanja stranke, napustio vas je Dragan Jovanović. Kako ste to prevazišli i kako objašnjavate izborne rezultate?

FILIPOVIĆ: Verovali ili ne i za nas su izborni rezultati koje smo postigli bili iznenađenje, ali negativno. Naime, očekivali smo još par odbornika više. Naše procene smo gradili na bazi stranačkog rada koji smo uložili upravo zbog problema koje smo imali u stranci, prošle godine, kao i po broju novih članova. Jedino što nismo uzeli u obzir jeste neravnopravnost u izbornom procesu, ali to je već druga priča. Unutarstranački izbori su faktički bili i početak naše izborne kampanje, tako da, kada su lokalni izbori bili raspisani mi smo bili apsolutno spremni za njih. To je bio jedan od pozitivnih efekata „problema“ u stranci od prošle godine ili kako Vi kažete „cepanja stranke“. Ja se sa tom Vašom konstatacijom ne bih složio, jer cepanje, asocira na to da novonastali delovi budu približno jednaki, što se posle ovih izbora videlo da nije slučaj. Kako smo mi to znali još pre raspisivanja lokalnih izbora, zauzeli smo stav da samostalno izađemo na lokalne izbore i na kraju se ispostavilo da smo dobro procenili. Nekolicinu onih koji su otišli iz stranke videli smo opet kao pozitivnost, u smislu pročišćenja stranke, te se još jednom ispostavilo tačnim da „ono što nas ne uništi, to nas ojača“ te je JS sada infrastrukturno jedna od najjačih stranaka u gradu.

NNR: Šta će biti ukoliko u republičkoj vlasti Jedninstvena Srbija sa koalicionim partnerom uđe u vlast? Ovde ste opozicija i to, kako su pokazala prethodna dva skupštinska zasedanja, prilično oštra. Da li će moći to da funkcioniše?

FILIPOVIĆ: Opet se ne bih složio sa konstatacijom da smo bili prilično oštri. Mislim da smo bili dosta konstruktivni, možda i previše, a razliku između „oštrine i konstruktivnosti“ možda vidite u nekom od narednih skupštinskih zasedanja. Logično bi bilo da politička struktura lokalne vlasti prati republičku iz više razloga, o kojima sada neću govoriti, ali to ne mora biti pravilo. Skoro izvesno je da će koalicija SPS-JS biti deo vlasti na republičkom nivou. U razgovorima oko formiranja lokalne vlasti nama iz JS je nuđeno da budemo deo vladajuće koalicije, o čemu su mediji već obaveštavali, ali smo mi to odbili. Ako hoćete da budete deo vladajuće većine, vi morate da de facto prihvatite deo odgovornosti, da se držite određenih koalicionih principa i da pokažete da li ste sposobni ili ne da se nosite sa problemima koje vlast sama po sebi nosi. Koalicija mora da funkciše kao tim u svim sferama lokalnog života a ne kao posebne celine i delovi koji zasebno funkcionišu. Evo jednog primera: GAS ima velike probleme sa lokalnim prevoznicima, a Grad i gradske uprave ne žele da reše ta pitanja koja su u njihovoj nadležnosti, što je zaista neshvatljivo u normalnim uslovima, ali ako problem prebacimo u neke druge okvire (koji nisu baš u saglasnosti sa zakonom), možda nam postane i jasno zbog čega je to tako. Kao što ćemo o ovom problemu, tako ćemo i o drugim problemima funkcionisanja lokalne samouprave javno govoriti, s ciljem da u ovom Gradu bude što manje problema koji zavise od ljudskog faktora, a nadam se da će odgovorni iz lokalne vlasti to tako i shvatiti. Tako da je odgovor na vaše pitanje „da, ja mislim da će to moći da funkcioniše“.

NNR: Prokomentarišite sadašnji saziv Skupštine grada, čini se da je vlast dobila kudikamo jaču opoziciju nego ranije. Ima li bitnije razlike između ranijeg saziva, kada ste vi bili deo vlasti, i sadašnjeg?

FILIPOVIĆ:Verovatno je konstatacija „i jača opozicija i slabija pozicija“ apsolutno tačna. Kada kažem slabija pozicija, mislim da među odbornicima najjače stranke u parlamentu (SNS) nema većeg broja politički afirmisanih ljudi, što će je dovesti u jedan položaj u kome nije bila u prošlom sazivu, a gradonačelnik će biti primoran da stalno brani svoju odborničku grupu, što mu u ovom sazivu neće biti baš lako. U opozicionim strankama ima veliki broj beskompromisnih glasnogovornika koji će doprineti do poboljšanja skupštinskih rasprava, kako god one nekome izgledale. Naravno, verujem da je i jedan od razloga jače opozicije u ovom sazivu i to što je JS deo nje. Potvrdu svega ovoga izrečenog možete videti na drugom zasedanju Skupštine, koja je trajala skoro tri dana, što složićete se, u prošlom sazivu nije bilo slučaj. Naravno da je sednica mogla da traje i kraće, uz kvalitetniju raspravu, ali me zabrinjava Skupštinska većina koja uporno krši poslovnik o radu iako je on kao takav, predviđen da ograniči opoziciju, a ne poziciju. A kada tako krene pozicija, onda ni opoziciji ne ostaje ništa drugo nego da i ona učini isto. Mi iz JS smo se do sada striktno držali poslovnika i tako ćemo činiti i ubuduće, jer smatramo da je to jedini i pravi put normalnog funkcionisanja Skupštine.

NNR: Kakav je ovde vaš odnos sa SPS-om, budući da ste do skora bili u koaliciji sa njima, i budući da na republičkom nivou ta koalicija i dalje funkcioniše. Zašto je došlo do razlaza?

FILIPOVIĆ: Na lokalnom nivou sa SPS-om nikada nismo bili u koaliciji. Predizbornu koaliciju nismo mogli da dogovorimo zbog procenta zastupljenosti na zajedničkoj izbornoj listi, što se posle izbora ispostavilo ispravnim za nas iz JS, jer da smo napravili bilo kakvu koaliciju sa SPS-om, ne bismo sigurno imali 7 odbornika u Skupštini grada kao sada. Neko kaže da smo bili u koaliciji sa SPS-om, sada bismo bili u vlasti, pa je nekada dobro žrtvovati jedno (u ovom slučaju nekoliko odbornika JS) da bi se dobilo drugo (u ovom slučaju deo vlasti). Ja i sada mislim da smo postupili ispravno jer je praksa pokazala da svugde gde je bila koalicija SPS-JS, mi iz JS nismo dobro prošli, a to sve pojačava odbojnost između naše dve stranke na lokalu, što nama iz JS ovde u Leskovcu, nije cilj. Osim toga, nismo želeli ni da izneverimo naše glasače, koji su izričito bili za samostalni izlazak. Ali smo insistirali da napravimo postizbornu koaliciju još pre održavanja lokalnih izbora, jer je bilo izvesno da ćemo i mi i oni preći cenzus, video bi se pravi odnos snaga, a u pregovorima oko formiranja vlasti bismo nastupali sa većim brojem odbornika, što bi dalo niz prednosti i nama i njima. Ali, kao što vidite do toga nije došlo, ne našom krivicom, pa će se SPS sada sam nositi pored ostalog i sa koalicionim partnerima iz vlasti.

Jedna od najstabilnijih koalicija, ako ne i najstabilnija na republičkom nivou je SPS-JS. Upravo zbog toga je i bio naš zadatak da pokušamo da napravimo zajedničku lokalnu listu, jer kada idemo odvojeno, sa dve izborne liste, nailazimo na niz problema, naročito mi iz JS. Trebalo je objasniti glasačima da smo na lokalu pod rednim brojem 2, a na republičkom pod rednim brojem 3, na primer, dok SPS nije imao tih problema. I pored toga i nemogućnosti neke bliže saradnje, trudimo se da imamo korektnu saradnju sa SPS-om. Nadamo se da ta saradnja neće pasti ispod sadašnjeg nivoa, jer smo mi iz JS ipak u opoziciji, pa se verovatno mnoge naše primedbe na rad funkcionera SPS-a u lokalnom parlamentu njima neće svideti. Nadam se da će sve naše kritike shvatiti kao njihovu mogućnost da unaprede svoj rad.

NNR: Vrlo često stavovi vaše odborničke grupe podudaraju se sa stavovima ostatka opozicije. Kakav će vaš odnos na dalje biti sa pozicjiom, a kakav sa opozicijom? Da li je moguća neka saradnja sa opozicionim strankama, ili ćete „solirati“?

FILIPOVIĆ: Diskusije odbornika JS, a i drugih opozicionih odbornika usmerene su ka analizi rada vladajuće koalicije, pa nam se stavovi zbog toga i podudaraju. Dok god je tako, nemamo razloga za soliranjem. Naravno da je naš odnos bliži sa opozicijom jer je pred nama isti zadatak, pa zbog toga težimo ka uspostavljanju boljih i konstruktivnijih odnosa, a siguran sam da će se oni i realizovati. Što se tiče pozicije, pokušavamo i sa njima da izgradimo fer odnos, a sve zarad konstruktivnijeg rada Skupštine i u interesu građana, jer sve što radi vlast treba da bude vidljivo. Međutim predhodna sednica nije bila dobar primer za to, jer neki direktori JP, JKP… nisu dali odgovore na mnoga pitanja koje je opozicija postavila. Predsednik Skupštine nije reagovao, vladajuću većinu verovatno nisu interesovali odgovori, jer moguće je da ih je unapred znala, ili pitanja opozicije shvataju kao zlonamerna pa izbegavaju da daju odgovore, ili je po sredi nešto što bi kompromitovalo vladajuću većinu. Pokušaćemo da sa vladajućom većinom uspostavimo sistem u kome će Skupština zaista biti kontrolor izvršne vlasti, a ako se ova situacija nastavi, tražićemo rešenja kroz tačku dnevnog reda – odbornička pitanja, gde ćemo morati da dobijemo odgovore na svako pitanje i to u pisanom obliku.

Takođe u prilog gornjim tvrdnjama interesantno je da je skupštinsko zasedanje trajalo do ranih jutarnjih sati. Cilj direktnog prenosa Skupštine je da građani budu informisani i vide ko kako radi, naročito vladajuću garnituru! Postavlja se pitanje koliko njih bi sedelo pored malih ekrana i slušalo skupštinske rasprave do ranih jutarnjih sati. Da li je bio cilj vladajuće većine da se ne čuju mnoge informacije, pa je na “mišiće” gurala da rad parlamenta toliko traje ili je zaista u pitanju manji broj radnih dana skupštine, koji koštaju kako kaže Gradonačelnik. Podsetio bih vladajuću većinu, da se Skupštine i održavaju zbog toga da građani vide gde ide njihov novac.

NNR: Čuli smo da zbog mnogo čega kritikujete lokalnu vlast, imate li moralnog prava na to, budući da ste do juče bili deo te vlasti i zajednički sa koalicionim partnerima donosili odluke?

FILIPOVIĆ: Na prvoj Skupštini gde su se razmatrali izveštaji o radu preduzeća, nismo kritikovali gotovo nikoga, upravo iz razloga što su podnosioci izveštaja o radu prvi put pred ovim sazivom. Ukazivali smo im na to šta bi još trebalo da stoji u izveštajima u vidu većeg broja objašnjenja i veće transparentnosti i zato sam malo pre i rekao da nismo bili oštri u našim izlaganjima.

Iz vlasti smo izašli pre više od godinu dana. Lokalne izbore smo dočekali kao opozicija, bez ijednog odbornika, gde je većina njih ili prešla ili radila za SNS. I danas imate u vlasti bivše delove JS, naravno kao članove SNS-a. To Vam mnogo govori o moralnom pravu naših  diskusija prema vladajućoj većini.

Od 2013-te godine (kada smo bili deo vlasti), počelo je urušavanje svih stranaka u vidu „preletanja“ odbornika ka vladajućoj SNS. Već tada postaje jasno da od koalicije u onom smislu u kome je trebala da funkcioniše, nema ništa. Jedna od poslednjih koja je trebala da se uruši je i JS, ali kao što vidite, samo su nas ojačali i hvala im za to.

NNR: Koji su ključni problemi grada i da li je sadašnja vlast spremna da se uhvati u koštac sa njima?

FILIPOVIĆ: Glavni problem našeg grada je naravno nezaposlenost. Svaka vlast se sa ovim problemom bori na ovaj ili onaj način. Na kraju su bitni samo rezultati koji su u ovoj oblasti veoma vidljivi pa ne možete ubeđivati građane da ste doveli nove investitore ako ih niko ne vidi. Drugi, veoma važan, problem je sposobnost kadrova da se uhvate u koštac sa nagomilanim problemima JP i JKP. Sposobnost zavisi od znanja, ali i od samostalnosti u radu i hrabrosti da se povuku potezi koji možda nisu popularni, a u cilju postizanja boljih rezultata preduzeća. Mali broj kadrova u Gradu je ovog kova. Treći problem je, neću reći stranačko zapošljavanje iako je ono apsolutno prisutno, već zapošljavanje “kadrova koji zapravo to nisu”. Treba “uhlebiti” određene ljude, naravno stranačke aktiviste, a oni se uglavnom postavljaju na neadekvatna mesta i još više urušavaju institucije u kojima se upošljavaju. Dakle, nije problem u stranačkom zapošljavanju, već je problem u neadekvatnim kadrovima za koje se često menjaju sistematizacije preduzeća samo da po toj novoj sistematizaciji oni ispune uslove i budu upošljeni. Četvrti problem je što se u ovom Gradu veoma malo radi sistematično već uglavnom ad hoc. Ima i drugih problema ali to je jedna obimna priča.

NNR: Da ste vlast, šta biste učinili kako bi Leskovac dobio nove fabrike i nova  radna mesta. Kažu, lako je samo kritikovati…

FILIPOVIĆ: Obzirom da je predsednik moje stranke, Dragan Marković Palma, ekspert za dovođenje stranih investicija, što je dokazao ne samo u Jagodini nego i u drugim gradovima širom Srbije, garantujem da smo vlast, ali u pravom smislu te reči, da bi bar jedna fabrika bila otvorena u Leskovcu. Naravno od “količine” vlasti, toliko možete i da dajete i očekujete. Jedan od najvećih problema našega društva je sujeta, naročito između predstavnika različitih političkih partija. U sadašnjoj konstalaciji snaga sujeta bi bila u smislu: “kako to da Palma dovodi investitore u Leskovac”, pa sam skoro siguran da zbog takvog odnosa, od toga ne bi bilo ništa. Iskreno se nadam da grešim, ali ovakve pretpostavke gradim na već ponuđenom poklonu od strane predsednika JS Dragana Markovića Palme, gradu Leskovcu, projekta „Fontana“ dužine 122m, koja je u Jagodini zaživela i prava je turistička atrakcija, ali je ovde glatko odbijena uz zahvalnost i pregršt lepih reči. A, evo, sada i ovom prilikom pozivam lokalnu vlast, da mi iz JS, naravno iz opozicije, pomognemo u rešavanju krucijalnog problema – nezaposlenosti, a u saradnji sa našim predsednikom Draganom Markovićem Palmom.

NNR: Da li preko vaše stranke, ukoliko na republičkom nivou ona bude deo vlasti, možete imati uticaja na to da se jug Srbije i Leskovac konačno bolje sagledaju. Kažu, ponovo nas je zaobišla jedna fabrika, i otišla u Kruševac. Ko snosi odgovornost za to?

FILIPOVIĆ: Deo ovog pitanja sam već odgovorio, ali da dodam, jug Srbije, a naročito građani Leskovca, zaslužuju da budu „sagledani“ kako Vi kažete. Međutim, moram da napomenem, da je Grad Leskovac jednim delom „sagledan“ od strane Republičke Vlade i to na taj način što Grad u vidu transfernih sredstava svake godine dobija preko milijardu dinara. Da li se ta sredstva koriste na pravi način to je drugo pitanje. Nemam nikakvih sumnji da je trenutna lokalna vlast imala dobru nameru da gore pomenuta fabrika ne ode u Kruševac, ali šta ćete „život je to“. Ili Kruševac ima bolje uslove, ili gospodin Gašić ima veći uticaj nego gospodin Cvetanović u sopstvenoj stranci (SNS), ili i jedno i drugo. Odgovornost snosi uvek onaj ko vodi Grad, bez ikakve alternative, kao što bi i “pobrao” svu slavu da je fabrika bila u Leskovcu.

NNR: Vaš komentar političkog života u gradu. Da li je u politici ostalo bar malo morala, utisak je običnih građana da prevlađuju lični interesi, pa često kažu „svi su isti“. Da li ima u tome razlike između perioda kada ste vi bili u vlasti i sadašnjosti?

FILIPOVIĆ: Stanje u društvu nam govori kakva nam je politika. Ona iz društva u kome deluje treba da izvuče najbolje, jer zato i postoji. Ali ona (politika) je kod nas odavno skrenula sa kursa. Tome su doprineli teški socijalni problemi, period loše i teške tranzicije, ako ga tako uopšte možemo nazvati, velika nezainteresovanost elite i akademskih krugova za bavljenje politikom. Moral u takvoj okolini ne može da nađe svoje mesto, pa gura celokupno društvo u još veći ambis. I onda nije teško videti da jedino i samo preovlađuju lični interesi. Ali da ne bi bilo sve ovako crno, veliki broj naših građana mora da se uključi u politički život, ma kakvim mu se on činio. Uključenje u politički život znači samo jedno: „probuditi i sebe i svoju okolinu, ne dozvolivti da drugi misli za tebe“. Tada će floskula „svi su isti“ potpuno izbledeti i na političku scenu izaći oni koji zaista to zaslužuju. Ovo govorim zato jer ovaj narod zaslužuje da živi mnogo bolje i može da živi mnogo bolje, ali samo još da hoće, e onda mu neće biti “svi isti”.

U jednom periodu kada smo bili deo vlasti, nismo želeli da uđemo u „kolotečinu“ takvog sistema i zbog toga sam veoma srećan. Zato smo verovatno i izbačeni od strane vladajuće većine koja odlično pliva u tim vodama.

NNR: Imate li neku poruku za građane koji, bez sumnje, jako teško žive, nešto što nismo obuhvatili ovom pitanjima?

FILIPOVIĆ: Na osnovu predhodnih odgovora može se videti jasna poruka građanima Leskovca.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.