Ivan najbolji crtač

Izvor: Večernje novosti, 27.Jun.2016, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivan najbolji crtač

Na balkanskoj smotri mladih autora stripa u Leskovcu pobedio Bugarin. Otvorena izložba turskog stripa. Radove poslalo 2.326 umetnika Trodnevna Balkanska smotra mladih strip autora završena je proglašenjem najboljih u regionu i otvaranjem izložbe savremenog turskog stripa. Najbolji mladi strip crtač Balkana je Ivan Koritarov iz Bugarske. Plaketu "Nikola Mitrović Kokan", za najbolji strip scenario, dobila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Danai Kristina Kiladoni iz Atine. Nagrada za najboljeg mladog strip teoretičara otišla je u ruke Darka Mrgana iz Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske, dok je nagrada za najboljeg ilustratora pripala Tanji Vukobrat iz Makedonije. Najboljim debitantima proglašene su dve Leskovčanke - Jovana Stanković i Mina Gavrić. - Dve druge nagrade za najbolju strip tablu otišle su u Rumuniju i Bugarsku. Drugonagrađeni su i Beograđanin Darko Stojanović i Rok Kleva Ivančić iz Slovenije za svoj ilustratorski rad, dok je Luka Vidosavljević iz Leskovca dobio drugu nagradu za strip teoriju, kao i Mara Jovanović iz Crne Gore za strip scenario - kazao je Marko Stojanović, jedan od organizatora festivala i član žirija. Ovogodišnja 18. Balkanska smotra mladih strip autora, na koju je svoje radove poslalo 2.326 autora iz 42 zemlje, imala je 22 različita dešavanja na kojima je učestvovalo oko 90 gostiju iz većine evropskih zemalja. U okviru smotre svake godine se predstavlja i po jedna nacionalna strip scena. Ove godine je to Turska. - I Srbija i Turska imaju izuzetne strip autore, ali se međusobno ne poznajemo. Ova izložba je prvi korak ka našem zbližavanju i zahvalan sam na prilici da se predstavimo na festivalu - rekao je Devrim Kunter, jedan od vodećih autora u Turskoj i selektor izložbe. LAUREAT TOŠO BORKOVIĆ DOBITNIK Internacionalne nagrade za satirični kaiš "Miodrag Veličković Mivel" je Tošo Borković, dugogodišnji karikaturista i novinar "Večernjih novosti", dok je plaketa "Nikola Mitrović Kokan", za doprinos srpskom stripu, otišla u ruke Jovanu Stojanoviću odnosno Živojinu Tamburiću, našim stvaraocima iz dijaspore. Laureati ovih prestižnih nagrada su, po tradiciji, proglašeni na otvaranju Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovačkom kulturnom centru.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora oboren rekord

Izvor: JUGpress.com, 27.Jun.2016

LESKOVAC..Balkanska smotra mladih strip autora, osamnaesta po redu, i ove godine je poboljšala rekord. Učestvovalo je rekordnih 2326 učesnika iz 42 zemlje sveta, iz Evrope, Afrike, Azije, Australije, Severne i Južne Amerike, a prisustvovalo je 90 gostiju iz čitave Evrope...Pomoćnica gradonačelnika...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.