Formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici

Izvor: Kragujevac.rs, 24.Mar.2015, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici

Potpisivanjem sporazuma između osam centara za socijalni rad iz Niša, Kruševca, Čačka, Novog Sada, Subotice, Leskovca, Kragujevca, Beograda i UG «Krizni centar za muškarce» iz Beograda, u Kragujevcu je danas formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici kao kruna petogodišnje projekta prevencije nasilja u porodici koji je podržao UNDP.

Mislim da je inicijativa osam gradova, među kojima ste >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << i vi kao stručnjaci rekli svoju reč i pokrenuli inicijativu za formiranjem ove Nacionalne mreže koja će sasvim sigurno doneti rezultate i uroditi plodom u procesu zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja, pre svega, ima značaj u tretmanu počinilaca kao jednom veoma bitnom segmentu, jednom procesu čiji ste vi vizionari, jer vaše udruživanje na nacionalnom nivou znači jednu neverovatnu snagu koja će sasvim sigurno uroditi izmenama u oblasti zakonske regulative - kaže dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja.

Prema rečima Vesne Jarić, koordinatorke projekta «Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji» ispred UNDP, Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u Srbiji će biti jedan svojevrstan poduhvat umrežavanja ekspertskih znanja i stvaranja mogućnosti za razmenu znanja i daljeg usavršavanja, kao i dobrih praksi koje su stvorene na lokalnom nivou.

- Prisustvujem krunisanju procesa koji je trajao i koji smo mi podržavali iz programa UNDP u proteklih pet godina. Pre samo pet godina nismo imali ni jedan specijalizovani program za rad sa počiniocima. Postojali su ad hoc pokušaji da se sa tim problemom nosi sistem, ali nije postojao specijalizovani program sa kojim bi mogli psihoterapeuti da se koriste u svom radu. Nakon sprovođenja mapiranja programa za rad sa počiniocima u zemljama EU odabrali smo programa «Alternativa nasilju» iz Norveške i podržali profesionalce iz tri gradska centra za socijalni rad, iz Beograda, Kragujevca i Niša da prođu taj specijalizovani program obuke i da uz mentorstvo i superviziju eksperata iz Norveške taj program zaživi u ova tri centra. Nakon toga ovaj program je proširen na još šest gradova u Srbiji - Novi Sad, Suboticu, Kruševac, Leskovac, Čačak i Kraljevo. Vi imate čime da se ponosite i vaš program koji uspešno sprovodite svakako će biti dobrodošao i u evropsku porodicu i u evropsku mrežu programa za rad sa počiniocima gde će ova mreža svakako naći svoje značajno mesto - kaže Vesna Jarić.

Prema podacima iz ovog projekta, eksperti iz 8 centara za socijalni rad u kojima se program sprovodio radili su sa ukupno 228 počinilaca nasilja širom Srbije. Njihovi rezultati pokazuju da ovaj program uspeva da napravi promenu u ponašanju osoba koje čine nasilje i ta promena se ogledaju pre svega u zaustavljanju nasilja i u sprečavanju njegovog daljeg ponavljanja. Za dugoročnije rezultate, kako navode potpisnici sporazuma, neophodna je dobra međusektorska saradnja i podrška svih aktera u zajednici - policije, tužilaštva, nevladinog sektora, medija.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica,   Kruševac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Formirana mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2015

Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici formirana je danas u Kragujevcu, na inicijativu osam gradova Srbije...Potpisali su je centri za socijalni rad iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša, Kruševca, Leskovca, Čačka, Kragujevca i beogradsko udruženje građana "Krizni centar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nasilje u porodici rešava norveški model

Izvor: Šumadija Press, 25.Mar.2015, 12:52

Potpisivanjem sporazuma između osam centara za socijalni rad i jednog udruženja građana, u Kragujevcu je formirana Nacionalna mreža za tretman počinilaca nasilja u porodici.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.