Digli ruke od Vidovdanske tradicije

Izvor: juGmedia, 28.Jun.2017, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digli ruke od Vidovdanske tradicije

I dok su ranijih godina Vidovdanske večeri u dvorištu rudarske crkve nadomak Leskovca posećivali Ivana Žigon, Miša Janketić, Momir Bradić i mnogi drugi poznati srspki umetnici, večeras se pod krovom konaka starog nekoliko vekova skupilo svega desetak ljudi, ne računajući organizatore ove manifestacije koja se održava po 12. put za redom.

Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << broj vernika okuplja se na ovom mestu za Sveta Petku, a ranijih godina Vidovdanske večeri brojile su i po nekoliko stotina posetilaca

Sveštenici se žale da celog dana niko od meštana Rudara nije ušao u crkvu da zapali sveću, a pojedini upozoravaju da se opasno udaljavamo od tradicije.

Čujemo ovih dana pojedine političare koji se smeju nebeskoj Srbiji, a i sami ne znaju šta to zapravo znači. To ne znači da smo mi nebeski narod već da ne smemo da se udaljimo od svoje duše, tradicije i nikako da ne zaboravimo istoriju. Bez istorije, ne možemo da izgradimo bolju budućnost“, ističe sveštenik MiroslavJovanović koji je sa nekoliko polaznika njegove Biblijske škole posetio večeras rudarsku crkvu.

Koliko para toliko i muzike, gunđali su u bradu malobrojni posetioci razočarani time što večeras nije nastupio Crkveni hor „Branko“, kako je to bilo najavljeno programom, a organizatori za sve krive velike vrućine.

Jednostavno, danas su bile ogromne vrućine. Ljudi odmaraju u svojim kućama“, kažu u TOL-u.

Na ulazu u vekovni konak organizovana je i izložba rukotvorina i tradicionalnih predmeta Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“, a pod vedrim nebom izvedena je i predstava „Srpska drama“ KUD-a „Obilić“ iz Krnjeva, koja je osvojila drugo mesto na poslednjem FAPOR-u.

Dragan Marinković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.