Bešlin: Revizionisti u udžbenike uvrstili laži i propagandu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2016, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bešlin: Revizionisti u udžbenike uvrstili laži i propagandu

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je večeras da su istorijski revizionisti posle 2000. godine dobili pravo da pišu udžbenike i da u njih stavljaju "direktne laži i propagandu"."

Falsifikati, zloupotreba istorije, rušenje elementarnih principa istoriografskog zanata – to je ono što radi revizionistička istoriografija", rekao je Bešlin na promociji knjige "Kazna i zločin – Snage kolaboracije u Srbiji".

Autor knjige istoričar Milan Radanović rekao je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u njoj mogu naći i do sada neobjavljeni dokazi o masovnim zločinima četnika i nedićevaca u okolini Paraćina, Leskovca i Priboja, o kojima ranije nije bilo reči u istoriografiji.

On je naveo da su četnici iz istočne Srbije početkom oktobra 1944. godine masakrirali i streljali 55 pripadnika 24. srpske partizanske brigade, starih između 18 i 25 godina.

"Ubijali su ih na najsvirepiji i najdivljačkiji mogući način: odsecali su im delove tela, derali su im kožu sa ruku i nogu, a zatim ih streljali", ispričao je Radanović.

Naveo je da je u knjizi izneo podatke i o zločinima nedićevske Srpske državne straže u leskovačkom okrugu, gde je Drugi gvozdeni puk streljao simpatizere partizana ili ih predavao nemačkom Gestapou, koji ih je potom slao u koncetracione logore u Nemačkoj i Francuskoj.

Radanović je kazao da je te zločine naređivao i a stanovništvo i lično streljao i Mihajlo Zotović, koji je 2009. godine rehabilitovan pred sudom u Prokuplju.

Naveo je da je u knjizi opisao i zločine četnika u Pribojskom okrugu, koje je lično naredio Draža Mihailović i gde je za sedam dana ubijeno oko 3.800 ljudi, među kojima su više od polovine bila deca mlađa od 15 godina.

"To su bili strašni zločini, klanje, kolektivno spaljivanje ljudi... Sva sela su bila opljačkana i zapaljena, dok u samom Priboju nije bilo zločina, jer Italijani to nisu dozvolili", ispričao je Radanović.

Dodao je da se ti zločini po svojoj svireposti i masovnosti mogu porediti sa zločinima ustaša u Bosanskoj krajini, Potkozarju, Lici, Kordunu, istočnoj Hercegovini.

Moderator debate Daško Milinović rekao je da je Radanovićeva knjiga "biblija antirevizionizma" na ovim prostorima.

"Ova knjiga je prava retkost u multimedijalnoj poplavi zatiranja istorije, za koju se koriste sva sredstva", kazao je Milinović.

Knjiga "Kazna i zločin – Snage kolaboracije u Srbiji" izdata je uz podršku nemačke fondacije Roza Luksemburg.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.