Bajić: Impozantan program festivala u Leskovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2016, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajić: Impozantan program festivala u Leskovcu

Leskovac će od 13. do 17. septembra biti deveti put domaćin Internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), ugostiće veliki broj gostiju, reditelja, glumaca i gledalaca, najavio je umetnički direktor festivala, režiser Darko Bajić.

Festival počinje premijerom filma Srđe Penezića "Dobrica", a u narednim danima gledaoci će u Kulturnom centru Leskovca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u leskovačkom Narodnom pozorištu uživati u selekciji od još 11 filmova.

Bajić kaže da je ove godine impozantan program festivala, sa šest premijera iz čitavog regiona.

Takođe, festival će pratiti i koncerti horske grupe Viva Vox, džez pevačice Lene Kovačević, te promocija knjiga Predraga Mikija Manojlovića, Zijaha Sokolovića i Slobodana Šijana.

"Ono što je specifičnost ovog festivala je mali kongres reditelja s ovih prostora, gde se reditelji međusobno jadaju, ali pokušavamo da pronađemo rešenje kako bi funkcionisalo ovo veliko tržište kulture, a s druge strane, i da dođemo i do kvalitetnih filmova na ovom prostoru," rekao je Bajić.

"Ove godine ćemo imati i selekciju studentskih filmova sa FDU, a od sledeće godine želimo da napravimo LIFFE za sve studente sa ovih prostora, tako da će moći da se upoznaju sa starijim kolegama," otkrio je Bajić Tanjugu.

On kaže da je festival u Leskovcu značajan i zato što svake godine dodeljuje nagradu za promociju filma s ovog prostora svetu, a do sad su nagradu dobili: Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžija, Miki Manojlović, Lazar Ristovski, a ove godine ta čast pripašće Slavku Štimcu.

Žiri koji će odlučivati o dobitnicima nagrada Živojin Žika Pavlović i nagradama "Zlatni lešnik" za najbolju mušku i žensku ulogu, čine: hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, reditelj iz Srbije Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković.

Razgovarajući o stanju u kinematografiji i sve većem broju filmova koji se snimaju u koprodukciji, Bajić kaže da to nije ishod samo zbog nedostatka materijalnih sredstava.

"Morate da se okrećete ka kopodukcijama, jer mi moramo da računamo na ceo kulturni prostor gde ima više gledalaca. Koprodukcija se na dobar način razvila u regionu. Pitanje je samo da svaka od kinematografija regiona dođe do pravog sistema trajnog rešenja proizvodnje filmova, a o tome ćemo razgovarati u Leskovcu," odgovara režiser kultnog filma "Crni bombarder".

Sala Kulturnog centra Palilula u Beogradu od jeseni bi trebalo da postane nova gradska bioskopska sala, u kojoj će se repertoar, kako kaže Bajić, razlikovati od onoga što nude sinepleksi.

"Želimo da ovaj bioskop, ako zaživi od jeseni, a nadamo se da hoće, ima svoj program koji će biti kontinuirani nastavak Festa, autorskog filma, i svih onih festivala koji u Beogradu dobro funkcionišu," priča Bajić.

On otkriva da je zamišljeno i da se u prostoru KC Palilula održavaju i koncerti koji su u vezi sa filmom, ali i sa beogradskom muzičkom scenom, kao i pozorišne predstave.

Pregovori sa Opštinom Palilula su u toku, i reditelj se nada pozitivnom ishodu ove lepe zamisli.

"Nije stvar politike, već entuzijazma i ambicije. Čini mi se da su ljudi i u opštini i u KC Palilula ambiciozni, kao i svi umetnici koji se okupljaju oko te ideje - ne fali im ambicija, i mislim da ćemo uspeti, ali stvar je i u publici, pa je pozivam od jeseni da dođe u KC Palilula."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.