Ako je bilo silovanja i pelena, neko da odgovara

Izvor: B92, 29.Apr.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako je bilo silovanja i pelena, neko da odgovara"

Beograd -- Ministar za rad Aleksandar Vulin pozvao je tužilaštvo da istraži da li je bilo zlostavljanja, pa čak i silovanja radnika u kompaniji "Jura" u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, takve optužbe prevazilaze nadležnosti Inspekcije rada, a javnost Srbije mora da sazna punu istinu o osnovanosti tih optužbi.

"Ovde se od strane pojedinih ljudi govorilo da se radnici tuku metalnim štanglama, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nose pelene, čak da postoji seksualno uznemiravanje prema zaposlenim ženama u toj korporaciji - a to prevazilazi nadležnost Inspekcije rada", rekao je Vulin novinarima posle posete republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova i pozvao tužilastvo da se uključi u slučaj.

Prema njegovim rečima, nadležni organi treba da urade sve što je potrebno da se dođe do pune istine, jer su to veoma ozbiljne optužbe koje ne mogu da nestanu.

"Ako je neko tukao radnike i silovao žene taj neko će morati da odgovara. Ili se to desilo ili nije, u oba slučaja očekujem da neko bude odgovoran za to", naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, Inspekcija rada je kontrolisala sve prigovore koje je dobila i čak i više od toga, ali da ne može da kotroliše da li je bilo silovanja.

"Očekujem od tužilaštva da se u najskorije vreme uključi i da proveri šta se tu desilo, ili je neko rekao strašnu optužbu zbog koje treba da odgovara, jer nije tačna, a ako je tačna neko će morati da provede ozbiljno vreme u zatvoru", istakao je Vulin.

On je naglasio da je Inspekcija rada u proteklih godinu dana sedam puta već bila u komapniji Jura, a poslednji put preključe pre nego što se bilo šta govorilo i pisalo u novinama.

"Čim smo saznali za 15 - minutni protest naši inspektori su već bili na licu mesta", rekao je Vulin ističući da je i danas ponovo inspekcija rada poslata u sve tri radne jedinice Jure i da će javnost će biti obaveštena o rezultatima njene posete i kontrole.

U nadležnosti Inspekcije rada, kako je ukazao, je da kontroliše da li je poslodavac korektan i da li poštuje zakon u smislu organizovanja rada za praznik, radnih uslova, isplate zarada i svega što je u skladu sa Zakonom o radu.

Vulin je poručio građanima da javno govore o svojim problemima jer niko zbog svog protesta, ili zato što je nešto tražio ne može da odgovara i da bude otpušten.

"Vrlo je prezicno definisano kako možete da izgubite posao. Svako ko je ostao bez posla mimo zakona može da se obrati Ministarstvu, može da ide na sud, može da traži asistenciju Inspekcije rada. Zašto bi se ćutalo o tome", naveo je ministar ukazujući da su upravo zato i nastali sindikati - jer se neko ohrabio da progovori.

Prema njegovim rečima, država ne može da preuzme ulogu sindikata, ali može da zaštiti svakoga prema kome je urađeno nešto mimo zakona.

"Vi svojoj državi treba da verujete", poručio je Vulin.

Radnici Jure organizovali su u utorak petnaestominutni štrajk nezadovoljni što ne mogu da dobiju jedan neradni dan, a mediji su posle objavili navode sindikata da zaposleni u toj kompaniji trpe torturu, da ih tuku metalnim palicama, da im ne dozvoljavaju odlazak u toalet i savetuju da nose pelene, kao i da su žene napastvovane seksualno.

Kompanija Jura je iz Južne Koreje i bavi se proizvodnjom kablova. Pored fabrike u Leskovcu ima još dve pogonske jedinice u Srbiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Ako je bilo silovanja i pelena, neko da odgovara"

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2016

Ministar za rad Aleksandar Vulin pozvao je tužilaštvo da istraži da li je bilo zlostavljanja, pa čak i silovanja radnika u kompaniji "Jura" u Leskovcu...Prema njegovim rečima, takve optužbe prevazilaze nadležnosti Inspekcije rada, a javnost Srbije mora da sazna punu istinu o osnovanosti tih optužbi...-...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.