UN: Izrael prešao tanku crvenu liniju

Izvor: Blic, 07.Feb.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izrael prešao tanku crvenu liniju

Novi izraelski zakon koji omogućava retroaktivnu legalizaciju oko 4.000 kuća jevrejskih naseljenika izgrađenih na privatnom vlasništvu Palestinaca, prelazi "tanku crvenu liniju", izjavio je danas UN predstavnik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov i dodao da taj zakon predstavlja "veoma ozbiljan presedan", prenosi AFP.

"Ovo je prvi put da je Kneset (izraelski parlament) legalizovao okupiranu palestinsku zemlju, posebno kada se radi o privatnoj svojini. To prelazi veoma tanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << crvenu liniju", rekao je Mladenov.

Prema njegovim recima, zakon otvara mogućnost potpunog pripajanja Zapadne obale, čime podriva "dvodržavno rešenje" i dodao da usvajanjem zakona raste i mogućnost da se Izrael procesuira pred Međunarodnim sudom pravde, na šta je upozoravalo i izraelsko državno tužilaštvo.

Istovremeno, Mladenov je pozvao i na snažnu međunarodnu osudu legalizacije, ali je odbio da kritiikuje SAD nakon što je admninistracija Donalda Trampa odbila da komentariše to.

"Očito nim treba da se konsultuju, to je ipak nova administracija koja je tek počela da radi i trebaće im i vremena i prostora da ustanove svoje politike", rekao je Mladenov.

Izrael je sinoć usvojio zakon o retroaktivnoj legalizaciji oko 4.000 kuća jevrejskih naseljenika izgrađenih na privatnom vlasništvu Palestinaca, čije je najavcljivanje izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i gnev Palestinaca.

Očekuje se da zakon bude osporen pred Vrhovnim sudom Izraela, kao i da bi mogao da naiđe na brojne pravne prepreke.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UN: Izrael zakonom o jevrejskim naseljima prešao debelu crvenu liniju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Feb.2017

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je danas da je Izrael novim zakonom o legalizaciji desetina divljih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali prešao "vrlo debelu crvenu liniju", dok su izraelske organizacije za ljudska prava najavile da će nastojati da ga obore u Vrhovnom sudu...Mladenov,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.