Tribina na Pravnom: Što pre legalizovati marihuanu

Izvor: Mondo, 23.Nov.2014, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina na Pravnom: Što pre legalizovati marihuanu

Marihuanu bi trebalo legalizovati što pre, jer njeno korišćenje ima znatno više pozitivnih nego negativnih pojava, stav je učesnika tribine “Legalizacija marihuane u Srbiji”, koja je održana na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Legalna upotreba marihuane postala je zabranjena pocetkom 20. veka, kada je usledila velika kampanja koja je ljude upozoravala na posledice i štetu koju ona donosi, a sve do tada bila je vekovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << svima dostupna i potpuno legalna, podsetili su učesnici.

Advokat Rastko Petaković je ukazao da je kao jedan od mogućih razloga zbog kojeg je marihuana tada zabranjena uverenje da je njeno konzumiranje uticalo na smanjenu produktivnost i povećan broj zločina.

Direktor za međunarodnu saradnju Libertarijanskog kluba Aleksandar Kokotović je, međuitm, primetio da je u američkoj državi Kolorado, nakon samo šest meseci od legalizacije marihuane, stopa kriminala opala za 50 odsto.

Stoga, ukazali su učesnici tribine, primeri iz Amerike, Portugala i Cceške, dovode do zaključka da bi trebalo dekriminalizovati posedovanje manjih količina marihuane namenjenih za ličnu upotrebu, te da bi je trebalo legalizovati u medicinske svrhe.

Brojna ispitivanja sprovedena u SAD, govore da upotreba marihuane daje pozitivne rezultate u lečenju kancera i dijabetesa, kao i da pozitivno deluje na poboljšanje memorije.

Učesnici današnje tribine smatraju da će se u narednih nekoliko godina Evropom proširiti svojevrstan talas legalizacije marihuane, te da će i Srbija na svom putu ka EU u jednom trenutku to prihvatiti.

Na FPN-u je 5. novembra takođe trebalo da bude održana tribina o legalizaciji marihuane, ali je grupa ekstremista upala na skup i vređala i pljuvala okupljene.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.