Šta donosi legalizacija oružja?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi legalizacija oružja?

U naredna tri meseca, vlasnici ilegalnog oružja mogu ga predati bez dokazivanja porekla i krivičnog gonjenja. Prema rečima predlagača Zakona o oružju i municiji, to će omogućiti efikasniju kontrolu posedovanja i prometa oružja, čime će se sprečiti zloupotrebe i poboljšati sigurnost građana.

S obzirom na iskustva tokom prethodnog pokušaja legalizacije oružja, postavlja se pitanje kakav će biti odziv, a samim tim i efekti novog zakona.

Pištolji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << puške, puškomitraljezi, ručne bombe, ručni bacači, municija... Ukoliko posedujete bilo šta od navedenog, a nemate odobrenje nadležnog organa, možete ih predati u svakoj policijskoj stanici.

"Članom 51 zakona o oružju i municiji koji se primenjuje je propisano da se neće tražiti poreklo tog oružja i isto tako se neće tražiti odgovornost građana za nelegalno posedovanje", kaže Dragana Milidragović.

Ukoliko, s druge strane, posedujete oružje koje možete i želite da legalizujete, potrebno je da podnesete zahtev, priložite uverenje da se protiv vas ne vodi krivični postupak, dokaz o plaćenoj taksi i uverenje da ste prošli obuku o rukovanju vatrenim oružjem.

Kriminolog Milo Bošković kaže da ne očekuje velike efekte ovog zakona, jer ne postoji ništa što bi nateralo onog ko ima ilegalno oružje da ga preda.

"Naravno, svaka osoba koja je bilo kako odgovarala ne samo za nasilje i takva krivična dela, čak i u saobraćaju, nema nikakvog razloga da prijavljuje to oružje, jer se neće legalizovati. S druge strane, sta imamo kod sveta koji bi mogao dobiti neku dozvolu za držanje oružja? Objektivno bi mogao da je dobije, ali time samo dobija jedan namet, to je porez", kaže Milo Bošković.

U oružje koje možete legalizovati spadaju oružja za ličnu bezbednost, lovačka i sportska. Prema nekim procenama, u Srbiji postoji između 200 i 900 hiljada komada oružja u ilegalnom posedu.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.