Skupovi podrške legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: RTS, 25.Maj.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupovi podrške legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Da li će, kao u pojedinim zemljama, marihuana i kod nas dobiti status medikamenta, još se ne zna. Za njenu legalizaciju u medicinske svrhe u Srbiji se zalažu dva udruženja pacijenata. Kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju, pacijenti koji koriste derivate kanabisa - narednih nedelja organizovaće skupove ispred medijskih kuća i državnih institucija.
Saša Mićić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se gotovo dve decenije bori sa multiplom sklerozom i simptomima poput zamagljenog vida, otežanog govora i hoda. Do sada je, kaže, probao sve što nudi zvanična medicina. Nedavno je počeo da koristi ulje kanabisa.

"Sada mi je jasan govor. Od jutra do sutra, bez prestanka mogu da pričam. Imao sam problem sa spavanjem, a sada spavam šest sati. Metabolizam mi se sredio, 10 kilograma sam smršao. Vid mi se razjasnio...", kaže Mićić.
Sa Sašinim tvrdnjama da su derivati kanabisa lekoviti, slažu se i predstavnici udruženja koje se zalaže za legalizaciju kanabisa. Broje oko hiljadu članova.
"Takođe se zalažemo da se dozvoli ljudima kojima je to jedini lek, i kojima edvidentno pomaže, i da se ljudima koji su već punoletni dozvoli da se leče time. I da znamo u čemu se radi u radnoj grupi, dokle se stiglo i kakva su predviđanja", rekao je Nikola Nešović iz Udruženja "IRKA".
Ovi pacijenti pokušaće, kažu, skupovima da skrenu pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju. U Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status.
"Brani nam se da se lečimo i mi sad tražimo samo naše pravo da se lečimo. Ako ne možete da odlučujete o svom lečenju, onda niste slobodni, ako niste slobodni onda niste ni živi", kaže Gradimir Veljković.
Ove zahteve u Ministarstvu zdravlja ne mogu da komentarišu, jer, kažu, nisu ih ni dobili zvanično. Podsećaju da radnu grupu čine stručnjaci iz raznih oblasti i da je njihov zadatak da na osnovu prikupljene medicinske dokumenatacije iz Srbije i sveta, donesu mišljenje o kanabisu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.