Savamala: Počinje rušenje baraka!

Izvor: Večernje novosti, 03.Jul.2014, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savamala: Počinje rušenje baraka!

SLEDEĆE nedelje počeće rušenje nelegalno podignutih objekata na prostoru Bara Venecije i Savamale, zemljišta na kojem je predviđena gradnja "Beograda na vodi", za "Novosti" je najavio Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije. Prema njegovim rečima, kroz Sekretarijat je prošlo 119 predmeta, koji su svi do jednog odbijeni za legalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << . - Tačno 74 predmeta su pravosnažno rešena i vlasnici tih objekata više nemaju pravo na žalbu - priča Stajić. - U drugostepenom postupku nalazi se 45 predmeta. Za objekte do 800 kvadrata zaduženo je Gradsko veće, a za veće Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prema Stajićevim rečima, nijedan od 119 objekata nije mogao biti pozitivno rešen, jer ne postoje zakonski uslovi za to. On ukazuje na imovinsko-pravne odnose, odnosno činjenicu da je zemljište u vlasništvu države ili "Železnica". - Prema trenutnim planovima i dinamici, prva faza uklanjanja nelegalnih objekata počeće sledeće nedelje - najavljuje naš sagovornik. Građevinski inspektori opštine Savski venac ovih dana obilaze prostor Savamale i Bara Venecije. Na zemljištu između Karađorđeve i Savske ulice, od Brankovog mosta do Gazele, nalazi se veliki broj kuća. - U ovom slučaju naši inspektori su izašli po zahtevu "Želenica Srbije" koje su tražile da se proveri tridesetak objekata. Takođe, na teren smo izlazili i u slučajevima gde je nadležni sekretarijat konstatovao da ne postoji pravni osnov za legalizaciju - objašnjava Dunja Stanojević, zamenica načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove i izvršenje.TRAŽE SASTANAK Kako je "Novostima" juče potvrđeno, žitelji čije su kuće predviđene za rušenje, narednih dana tražiće sastanak sa gradonačelnikom Beograda ili sa nekim od nadležnih iz Vlade Republike Srbije. Inspektori obilaze tražene lokacije, konstatuju zatečeno stanje, odnosno ko koristi i u koju svrhu sporni objekat. U slučaju da imaju dokumentaciju, postupak se obustavlja. Do sada, zabeležena su samo dva takva slučaja, gde su stanovnici Savamale imali potrebne "papire". POPISUJU SVE NELEGALNE OBJEKTE - "Železnice Srbije" na čitavoj svojoj teritoriji, pa i na prostoru Savamale i Bara Venecije, sve objekte za koje postoji sumnja ili saznanje da su izgrađeni nelegalno, bez izuzetaka, prijavljuju građevinskim inspekcijama - kaže Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije". STOTINAK KUĆA, DEPOI, ŠLjUNKARE... Na površini od 80 hektara Savskog amfiteatra, nalaze se "Lastina", železnička i autobuska stanica sa parkinzima, šljunkare, skladišta, depoi, prodavnice, perionica, zanatlijska radnja, servis automobila i preko stotinak kuća. U ulicama Braće Krsmanović i Bara Venecija živi oko stotinak penzionisanih radnika „Železnice“, sa porodicama.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo rušenje baraka za BG na vodi

Izvor: B92, 03.Jul.2014

Beograd -- Sledeće nedelje počeće rušenje nelegalno podignutih objekata na prostoru Bara Venecije i Savamale, zemljišta na kojem je predviđena gradnja "Beograda na vodi"...Kako je Nemanja Stajić, sekretar Sekretarijata za poslove legalizacije, izjavio za Novosti, kroz Sekretarijat je prošlo 119...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.