Park šuma Marjan i dalje je zaštićena

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Maj.2016, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Park šuma Marjan i dalje je zaštićena

SPLIT - Predsjednik splitskog HSLS- a Tonći Blažević podigao je pravu "buru" pismom kojeg je poslao ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću od kojeg traži da spasi Park šumu Marjan kojemu je prestala vrijediti privremena zaštita, dok trajna zaštita nije upisana u zemljišne knjige zbog čega su vrata izgradnji otvorena što opovrgava pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu za područje Splitsko-dalmatinske županije Radoslav Bužančić.

Pročelnik Bužančić je za Hinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << rekao da je Marjan upisan u registar zaštićenih kulturnih dobara kao kulturni krajolik poluotoka Marjana i dodao kako je preventivna zaštita stara zaštita koja već odavno nije na snazi jer je na snazi novo rješenje, pa, drži, nije ni bitno je li ili nije istekla.

"Upis svojstva kulturnog dobra u zemljišnu knjigu nije konstitutivni element rješenja o zašiti i ne utječe na njegovu valjanost. Stoga je zabrinutost izazvana bombastičnim ispadima u lokalnom tisku potpuno neosnovana i pripada splitskom koloritu. Zabilježba u zemljišnoj knjizi, koja je javna knjiga, služi da ta činjenica postane poznata i široj javnosti, a uskoro će i taj dio posla biti dovršen", rekao je Bužančić.

Slično tomu kazao je i ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Robert Koharević koji tvrdi kako je točno da je trogodišnja preventivna zaštita Park šume Marjan istekla u travnju ove godine, no to po njemu ne znači ništa posebno s obzirom da je u listopadu 2014. godine na snagu stupila trajna zaštita Marjana. Objašnjava da su parcele na Marjanu u zemljišnim knjigama upisane u privremenu zaštitu Park šume, ali ne i u trajnu zaštitu što ne znači da trajna zaštita zbog toga ne vrijedi.

"Sve bespravne gradnje u posljednje tri godine koje su se dogodile od kada sam ja ravnatelj ustanove, ali i prije, uredno prijavljene Građevinskoj inspekciji. U zadnje dvije godine se dogodila tek jedna bespravna gradnja koja je sporna i ništa više", objašnjava Koharević.

U Grad je prošle godine stiglo 75 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na Marjanu koji zauzimaju nešto više od 17 tisuća metara četvornih ilegalno sagrađenog stambenog prostora u zaštićenoj park šumi gdje stanuju generacije Splićana.
Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Legalizacija objekata

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.