Novi protest, traže legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest, traže legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Nekoliko stotina građana protestovalo je u centru Beograda, tražeći legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Oni su poručili da konoplja ima lekovita svojsta kod mnogih oboljenja, a da je najbolji lek za obolele od raka.

Izlečenje od raka jetre i pluća Slavija Simić kaže da nije pronašla u lekovima i terapijama. Izlečenje je dobila, kako objašnjava, zahvaljujući ulju od kanabisa.

"Eto nisam propala, imala sam poverenja u taj lek, jer ovo što sam primala >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zračenje, hemoterapije, nije pomoglo, treći put pluća i jetra, mislim ili da živim ili da i odlučila sam se za to", kaže Slavija Simić.

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i njegovo prodavanje u apotekama, zahtevi su udruženja Irka, koji su održali protest u prestonici, tražeći da ih Ministarstvo zdravlja usvoji.

"Tražimo da onog trenutka kad je neko bolestan, da mu se omogući pristup biljnim kanabidoidima koji jedino trenutno na svetu mogu da zamene naše. Zabarana kanabisa je praktično zabrana života", smatra Miloš Simić, Udruženje Irka.

Oni koji su došli da podrže protest kažu da ljudima koji su bolesni treba dozvoliti da se leče i uz pomoć konoplje.

"Uprkos farmaciji koja se nalazi ovde pored nas na Trgu postoji lek za mnoge bolesti između ostalog i za kancer kože, a to je kanabis".

"Znam da je to biljka koja je svima doenla samo blagodet i da je pomogla mnogima i da izleče svoju bolest, ili da drže simptome pod kontrolom, svakkako je poslednja biljka na planeti koja bi trebalo biti zakonski sankcionisana".

Upotreba kanabisa u medecinske svrhe dozvoljena je u više od 10 zemalja Evropske unije, Kanadi, Holandiji, od nedavno i u Hrvatskoj.

Učesnici skupa su poručili da u Srbiji skoro 70 osoba svakog meseca umre od raka i da bi svakom od njih kanabis kao lek bio od velike pomoći. Zeleni baloni i parola Kanabis je lek, osnovna su obeležja ovog skupa.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Protest građana - za legalizaciju kanabisa

Izvor: N1 televizija, 22.Apr.2016

Nekoliko stotina građana protestovalo je u centru Beograda, tražeći legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.