Nova šansa za legalizaciju objekata

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2015, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova šansa za legalizaciju objekata

BANJALUKA - Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Republici Srpskoj načelno nije produžen nakon 24. maja 2015. godine jer je to moguće samo izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju.

Ovaj zakon bi pred poslanicima RS trebalo da se nađe do kraja godine, te obuhvati i ovaj period poslije isteka roka, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i ekologiju RS.

Izmjene koje se odnose na produženje samog roka, kako napominju, lakši su dio posla u odnosu na dio koji se odnosi na postupanje prema odluci Ustavnog suda RS.

"Prioritetni zadatak nam je da umjesto odredbi koje su proglašene neustavnim pripremimo nove kojima će se za određene socijalne kategorije građana, porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide, borce i druge kategorije predvidjeti popusti i umanjenja naknade za legalizaciju proporcionalne statusu koji imaju", pojašnjavaju iz resornog entitetskog ministarstva.

Odlukom Ustavnog suda, podsjetimo, utvrđeno je da odredbe članova, koje se odnose na pitanje umanjenja naknada za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i načina plaćanja te naknade, nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Osporene olakšice, kako napominju u Vladi RS, bile su predviđene za porodice poginulih i nestalih boraca i civila, ratne vojne invalide, boračku populaciju, te izbjeglice, raseljena lica i povratnike, a s obzirom na to da se veliki broj bespravno sagrađenih objekata odnosi upravo na ove kategorije, odluka Ustavnog suda, kako napominju, u dobroj je mjeri zaustavila proces.

Resornom ministarstvu je iz institucija i udruženja koji predstavljaju ove kategorije stanovništva predloženo da se rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata produži za još dvije godine.

"Mi tražimo da beneficije koje su imale ove kategorije stanovništva budu zadržane i u izmjenama i dopunama zakona, s tim da se vodi računa da se ispoštuju sve konvencije o ljudskim pravima i isti kriterijumi za sve graditelje, bilo da su bespravni ili poštuju zakonom propisanu proceduru. Izmjenama i dopunama zakona bi se pitanje naknada za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata za navedene kategorije stanovništva regulisalo na način da se socijalno osjetljive kategorije stanovništva izjednače u pravima, odnosno da se zadrže prava koja su ovim kategorijama stanovništva data osporenim odredbama, s tim da se ista prava daju i legalnim graditeljima iz ovih kategorija stanovništva", kaže za "Nezavisne" Stanislav Brkić iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca.

On napominje da je mnogo porodica i dalje u postupku.

U Vladi RS napominju da je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju i ranijih godina produžavan, pa se stiče utisak da postoji određeni broj investitora i vlasnika koji zahtjev neće podnijeti iako su tada bez pravne zaštite.

"Vrlo je bitno da bespravni graditelji shvate da je podnošenje samog zahtjeva za legalizaciju u njihovom interesu jer je zahtjev osnov za privremeno zadržavanje objekta dok se postupak pravosnažno ne okonča, a takođe objekat se onda može legalno priključiti na objekte komunalne infrastrukture", poručeno je u Vladi RS.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.