Notari usporavaju legalizaciju objekata

Izvor: Radio 021, 25.Feb.2017, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari usporavaju legalizaciju objekata

Građani kojima su za legalizaciju stana potrebni potpisi stanara zgrade u kojoj žive, ne mogu da reše ovaj problem, jer ih notari ubeđuju da ne mogu da overe takav ugovor.

Kako piše "Blic", notari se pozivaju na novi Zakon o stanovanju, koji još nije zaživeo u praksi.

Među građanima koji nisu mogli da kod notara overe ugovor koji su potpisali sa predsednikom skupštine stanara da bi legalizovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stan, jeste i Uroš Bogdanović iz Beograda. On je želeo da legalizuje potkrovlje u kom živi.

"Sakupio sam potpise stanara i napravio ugovor koji je potpisao predsednik skupštine. Otišao sam kod notara, ali tu sam dobio odgovor da ne mogu da mi overe ugovor dok, ne stigne tumačenje novog Zakona o stanovanju, odnosno dok nadležno ministarstvo ne donese odgovarajuće podzakonske akte", požalio se Bogdanović.

U Javnobeležničkoj komori Srbije kažu da je problem nastao upravo zbog izmene zakona. Naime, novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada predviđena je registracija i novi način organizacije stambenih zgrada.

"Da bi neko zaključio bilo kakav ugovor, to može da uradi samo sa ovlašćenim predstavnikom zgrade. Dok se ne obavi registracija zgrade, što treba uraditi u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, upravnik zgrade nema ovlašćenje da potpisuje takav dokument. To je kao da imate kompaniju koja nema direktora, dakle nema ko da je zastupa", objašnjava predsednik komore Miodrag Đukanović.

Kako dodaje, novi zakon predviđa donošenje određenih podzakonskih akata, kojima će se sve to omogućiti, što je sada na čekanju, zbog čega su im "ruke vezane". Međutim, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tvrde da za legalizaciju stana uz odobrenje stanara nisu neophodni podzakonski akti.

"Svaka zgrada i u ovom prelaznom periodu do uspostavljanja novog sistema registracije, može da pribavi i matični broj i PIB, i to putem nadležne jedinice lokalne samouprave koja je i do sada vodila službenu evidenciju o zgradama. Ministarstvo sprema uputstva koja će dobiti lokalne samouprave. Potpisi stanara važe ako su to vlasnici stanova, i to nije sporno ni po jednom od pomenutih zakona. Podzakonski akti nisu neophodni da bi se sprovela opisana procedura", navode u ministarstvu i dodaju da izbor upravnika nije povezan sa sistemom registracije.

Autor: Blic/ foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.