Mihajlović: U junu novi, jednokratni, zakon o legalizaciji

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: U junu novi, jednokratni, zakon o legalizaciji

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se priprema novi zakon o legalizaciji objekata koji će biti jednokratan.
"U junu se očekuje predlog zakona koji će biti jednokratan, kako bi bio rešen problem oko jedan i po milion nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji", rekla je Mihajlovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novinarima.

Ona je dodala da je usaglašena verzija zakona o konverziji zemljišta, koji bi trebalo da bude usvojen u junu.
Kako je objasnila, sada je u toku javna rasprava o tom zakonu i očekuje da će ga Vlada utvrditi tokom meseca, a potom ga usvojiti Skupština.
Ministarka je istakla da je taj zakon usaglašen sa Evropskom komisijom i da će zajedno sa njim biti usvojen i zakon o premeru i katastru.
Mihajlovićeva je navela da je Vlada Srbije ispunila sve uslove za pripajanje "politički" formiranih Koridora Srbije javnom preduzeću "Putevi Srbije" i da će biti upućen poziv Koridorima da zakažu Skupštinu na kojoj će se o tome doneti odluka, prenosi Tanjug.
"Koridori Srbije su politički napravljeni kako bi ih vodila jedna politička partija, a Puteve Srbije druga. Moramo da prestanemo da politički formiramo kompanije", rekla je Mihajlovićeva novinarima.
On je istakla da ne postoje finansijske, putne ili duge prepreke da ne dođe do spajanja ta dva javna preduzeća, za šta je odobrenje dala i Vlada Azerbejdžana koja kreditira jednu deonicu u nadležnosti Koridora.
"Osnovna prednost pripajanja ta dva preduzeća jeste će se smanjiti troškovi između 20 i 30 odsto, što je procena ne samo Vlade već i MMF-a", rekla je Mihajlovićeva.
Kako je dodala, premijer Srbije Aleksandar Vučić prošle godine je predložio spajanje Koridora i Puteva zbog toga što su se na jednoj deonici stalno susretale dve kompanije i da su se gubili dani i novac, a posao na tom putnom pravcu nije završavan.
Prema aranžmanu sa MMF-om spajanje Koridora i Puteva treba da bude zavšeno do kraja juna.
Mihajlovićeva je kazala da će po planu Koridor 10 biti zavšen krajem 2016. a u toku su radovi na tom putnom pravcu u vrednosti preko tri milijarde evra.
Domaće firme spremne da budu glavni izvođači
Zorana Mihalović je dodala da su domaće građavinske firme spremne da budu glavni izvođači radova i pozvala ih da se udružuju kako bi lakše došle do posla.
Ministarka je, u Hajatu, na predstavljanju strateškog partnerstva domaće firme "Produkt Bg Inženjering" i švajcarske kompanija "Mageba", istakla da je to jedan od načina da se poveća proizvodnja građevinskih materijala.
Tim ugovorom "Produkt Bg Inženjering" će proizvoditi licencirane proizvode za mostogradnju po najvišim standardima za domaće i strano tržište.
Prema njenim rečima, ta domaća firma će biti i distributer i zastupnik renomirane šavajcarske kompanije za Srbiju i zemlje regiona.
Mihajlovićeva je rekla da se uskoro očekuje raspisivanje tendera za gradnju Koridora 10 kod Bujanovca, na deonici Srpska Kuća–Levosoje, i pozvala domaće firme da se udruže u konzorcijum i zajednički nastupe, kako bi dobile posao glavnog izvođača radova.
Predstavnik firme "Produkt Bg Inženjering" Miodrag Mirčetić je rekao da su partnerstva sa velikim kompanijama dobar način za podizanje srpske ekonomije, kao i da će Srbija po povoljnijim cenama proizvoditi materijal za mostove i tako izbeći uvoz tih materijala.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Legalizacija opet i to jednokratno

Izvor: B92, 03.Jun.2015

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da se priprema novi zakon o legalizaciji objekata koji će biti jednokratan..."U junu se očekuje predlog zakona koji će biti jednokratan, kako bi bio rešen problem oko milion i po nelegalno izgrađenih objekata...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.