Marihuana, porok ili lek

Izvor: RTS, 31.Jan.2015, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marihuana, porok ili lek

Već neko vreme pratimo polemiku između onih koji podržavaju legalizaciju marihuane u medicinske svrhe sa protivnicima tog stava. Udruženje "Lekalizacija" otišlo je korak dalje, jer će u narednih nekoliko dana podneti zvaničan zahtev za Ministarstvu zdravlja.
Poznato je da ministarstvo podržava taj predlog, ali postavlja se pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li je bolje da do marihuane koja ublažava bol dođete kupujući od uličnih dilera ili u apoteci.

Marihuana - porok ili lek. To je tema koja izaziva veliko interesovanje javnosti, ali i dilemu stručnjaka. Za pacijente koji nemaju više šta da izgube, ona predstavlja - biljku spasa.
Više od 5.000 godina, svedoče stari spisi, koristi se za ublažavanje simptoma teških bolesti. A u farmakologiji koju uče studenti medicine piše da snižava očni pritisak i zaustavlja povraćanje koje nastaje u toku hemoterapije.
O lekovitim svojstvima marihuane svedoči i klinički farmakolog Predrag Nikolić. Radni vek mu je bio vezan za fabričke lekove, a interesovanja za alternativnu medicinu. Tako je i saznao za derivate kanabisa. Kada je pre godinu i po dobio tumor plućne maramice, a sa njim i gušenje, zamaranje, bol - kanabis je bila terapija izbora.
"Na dva dana su me punktirali da bih mogao da dišem. To više nije bilo na dva dana nego na pet dana, pa na sedam dana a bolovi su bili sve slabiji", kaže dr Predrag Nikolić.
Da su derivati kanabisa lekoviti, tvrde i neki pacijenti u Srbiji koji imaju karcinom, reumatske bolesti. Nedavno su osnovali udruženje. Imaju više od 1.000 članova.
Antonije Kovačević, predsednik udruženja "Lekalizacija" kaže da je njihov motiv da pomognu ljudima, koji se trenutno leče i koji bi želeli da se leče, a plaše se posledica, jer je sve  nelegalno.
"Moj motiv je i lični, jer sam ja pre tri i po godina oboleo od reumatoidnog artritisa, lečen sam u domaćim zdravstvenim insitucijama i to mi nije pomoglo dok nisam počeo da koristim ulje kanabisa i više nemam stravične bolove", kaže Kovačević.
Direktor bolnice "Sveti Sava" Milan Savić rekao je da postoje već neka dokazana svojstva, a ona su uglavnom kod nekih težih oboljenja, kao što su maligne bolesti ili kod nekih težih neuroloških stanja kao što je multiple skleroza ili anoreksija. Zna se, kako kaže, da već na tržištima u Evropi i Americi postoje gotovi farmaceutski preparati.
I dok su ovu biljku u medicinske svrhe legalizovali u 11 zemalja Evropske unije, Izraelu, Kanadi, 21 američkoj saveznoj državi - u Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status.
Antonije Kovačević kaže da se taj lek nabavlja na crnom tržištu, dileri zarađuju od njega.
"Ne znamo da li tu ima nečistoća, teških metala, pesticida", kaže Nikolić. 
Zato se udruženje bori za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, a narednih dana predaće zahtev za to Ministarstvu zdravlja.
"Nije isključeno da do leta dođe i ova tema na raspravu", kaže Savić.
Protivnici legalizacije kanabisa u medicinske svrhe tvrde da dejstvo nije klinički dovoljno ispitano, da bi se povećali teži oblici narkomanije i broj zavisnika, nastaju psihički problemi zbog intenzivnog korišćenja kanabisa.
Kada pomislimo na marihuanu mnogima je prva asocijacija Holandija, jer se ona tamo može kupiti u takozvanim kofi šopovima.
Holandska praksa je pokazala da se nije povećao broj zavisnika od teških droga. Uspeli su da razdvoje tržište teških i lakih droga, i stavili promet marihuane pod državnu kontrolu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.