Legalizacija marihuane - između zakona i potreba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2016, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija marihuane - između zakona i potreba

Posedovanje, proizvodnja i promet marihuane u Srbiji su krivična dela, a njenu primenu i registrovanje kao leka morala bi da podrži stručna javnost, koja je po pitanju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe još podeljena ili se ne izjašnjava.

Dok jedni tvrde da su negativne posledice korišćenja brojne i da se mogu ispoljiti u vidu oštećenja memorije i nedostatka motivacije, kao i u poremećaju rada srca, oni koji su koristili kanabisovo ulje u terapijske svrhe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naglašavaju da im je pomoglo, donelo veliko olakšanje u životu i ublažilo bolove.

Među njima je i predsednik udruženja "Lek lekalizuj" Saša Kolondžija iz sela Voganj kod Rume, koji već 19 godina koristi marihuanu zbog zdravstvenih problema.

Kaže da nema ništa protiv lekara i medicine, ali smatra da bi pacijenti trebalo da imaju pravo da izaberu način lečenja.

On naglašava da veliki broj ljudi uzima kanabisovo ulje i da to krije, a da bi s druge strane sve to trebalo da bude transparentno jer se, ističe, sada prodaje ulje sumnjivog kvaliteta, kao i različite smeše i da to nije pravi put.

Poručuje da je cilj legalizacije kanabisa isključivo u medicinske svrhe, te da je svestan da ima i onih koji bi da tu borbu iskoriste i zloupotrebe.

"Toliko dugo sam u kolicima, ne pijem lekove. Ne mogu od kanabisa da prohodam, ali mogu da sredim spazam, san, bol sa kojim živim 24 sata. Imam papir od sudskog veštaka u Rumi kad mi je policija našla simboličnu količinu kanabisa da nisam zloupotrebljavao kanabis, da sam ga uzeo da ublažim bolove", priča za Tanjug Kolondžija.

Poručuje nadležnima da počnu da se druže sa bolesnima kako bi na pravi način shvatili šta to njima znači i tada će, kaže, shvatiti istinu.

"Kanabis ne mora da bude čudotvoran lek, ali dovoljno je da mi pomogne da kvalitetnije živim", ističe Kolondžija.

Da kanabis nije droga, kaže, ne tvrdi on već svetske institucije i one države koje su je legalizovale, a ima i onih koje ga nisu zvanično legalizovale, ali imaju dovoljno razumevanja za obolele koji u svojim domovima imaju po nekoliko biljaka.

"Čak i za lekove ne možemo reći da uvek pomognu, pa ne možemo reći ni za nju da leči sto posto, ali u pojedinim državama postoje naučna istraživanja i dokazano je. Izreal je najdalje otišao u tome. Njihovi lekari su nekoliko puta bili u Srbiji, imali smo tribine, ništa nije tajna i sve se može pronaći na jutjubu", navodi Kolondžija.

Ministarstvo zdravlja formiralo je radnu grupu sa stručnjacima iz raznih oblasti, koji su analizirali sve dostupne merodavne dokaze i stručna ispitivanja i donela je odluku o primeni tri vrste leka na bazi kanabisa, ali među njima nije i ulje kanabisa.

U Ministarstvu kažu da je komisija za primenu kanabisa donela zaključak da ulja kanabisa koja traže pojedina udruženja ne treba legalizovati, s obzirom na činjenicu da nisu definisani standardi za sastav i proizvodnju ulja kanabisa.

Podsećaju da je zaključak donet na osnovu preporuka američke Agencije za hranu i lekove "Food and Drug Administration" koja nije prepoznala niti odobrila biljku marihuane kao lek.

Ista komisija je dala preporuku da se dozvoli upotreba tri leka na bazi kanabisa - Dronabinol, za lečenje gubitka težine kod pacijenata zaraženih HIV-om, kod povraćanja usled hemoterapije kod kancera, kada drugi lekovi ne pomažu, Nabilon, za lečenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji, kao i Sativex, sprej za ublažavanje grčenja mišića kod bolesnika obolelih od multipleskleroze.

Bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je za Tanjug da je dobro da sve što je lek i što pomaže u lečenju bude registrovano i u našoj zemlji, jer građani nabavljaju ta sredstva na neodgovarajući način i pitanje je u stvari šta koriste.

Ona podseća da je marihuana registrovana kao lek za određene oblike multiplaskleroze, kao i da dobro deluje kod osoba koje primaju citostatike, a ne mogu da neutrališu bolove i mučnine na drugi način, kao i kod određenih oblika glaukoma.

"Nema ni malo razloga da kod nas, kao i u ostalim zemljama, to ne bude registrovano i pod strogom kontrolom stručnjaka, zakona i države jer se u obrnutom slučaju sve improvizuje i radi nezakonito, na štetu pacijenata", navodi Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović veruje da će komisija Ministarstva zdravlja završiti svoj posao nakon formiranja vlade i učiniti konkretne korake ka definitivnom odgovoru na to pitanje.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.