Izvor: Pančevac-online.com, 23.Nov.2014, 04:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako legalizovati objekat nakon smrti vlasnika?

Pitanje: Tata mi je preminuo u martu prošle godine. Pre mnogo godina podneo je zahtev za legalizaciju objekta. Kad je rađena ostavinska rasprava i vađen papir iz katastra, taj objekat je zaveden, ali nijedno ime nije pisalo pored njega. Zašto legalizacija nije završena, zaista ne znam, ali sam zainteresovana da sada dovedem to do kraja. U tom objektu živim ja sa svojom porodicom. Suprug i ja smo taj objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << završavali i posedujem dobar deo računa za krupnije radove koji su izvedeni. Zanima me kako mogu da nastavim taj započeti proces legalizacije i šta je potrebno da uradim da mama i brat svoj deo, pod pretpostavkom da se i to deli na tri dela, kao i imovina koja je bila upisana na očevo ime, prepišu na mene. Jedan deo objekta je na mestu nekadašnje šupe i on malo odskače od dimenzija koje se vide na nekom od papira iz katastra. Pola metra je širi nego što je bila šupa. I sada tu postoji i potkrovlje, koje je adaptirani tavanski deo stare letnje kuhinje, i ozidano potkrovlje tog novog dela.

Tina

Odgovor: Kad je vaš pokojni otac predao nadležnom opštinskom organu zahtev za legalizaciju objekta, taj zahtev je morao dobiti broj pod kojim je zaveden. Na osnovu tog broja idite u Opštinu kako biste ustanovili dokle se stiglo u rešavanju predmeta. U svakom slučaju, primili biste zaključak kojim vam se nalaže da dopunite zahtev ako nešto nedostaje.

Kako god, vi, majka i brat ste zakonski naslednici svega što je vaš otac posedovao, bez obzira na to da li je objekat nelegalizovan, i to svako po 1/3. On ima tržišnu vrednost, postoji faktički i može biti predmet prometa. Majka i brat vam mogu svoje trećine pokloniti pisanim ugovorom o poklonu overenim kod notara. To nije nikakav problem, a nema smetnji uprkos tome što je objekat nelegalizovan, jer on postoji. Naravno, u ugovoru mora biti detaljno opisano o kom objektu je reč, u smislu vrste, površine, adrese itd.

Kad budete dobili rešenje o legalizaciji, koje zapravo predstavlja građevinsku i upotrebnu dozvolu, vi ćete s tim rešenjem i overenim ugovorima o poklonu u katastru upisati svoje pravo svojine na predmetnom objektu.

Mašan Vuković, dipl. pravnik
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.