Izvor: Blic, 04.Nov.2016, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ističe rok za legalizaciju: Nelegalno izgrađeno 8.000 kuća u Semberiji

Jedan od najvećih urbanističkih problema u Republici Srpskoj je legalizacija nelegalno izgrađenih objekata, a ovog problema nije pošteđena ni Semberija.

Procenjuje se da je na području Bijeljine izgrađeno oko 8.000 objekata koji nisu legalizovani, a rok za legalizaciju ističe 31. decembra.

U novoizgrađenom naselju Novi Dvorovi, nadomak Bijeljine, u proteklih 15 godina izgrađeno je oko 700 stambenih objekata, od kojih većina nije legalizovana. Živko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bojić napravio je kuću na zemljištu koje je trebalo da bude industrijska zona, ali je pretvoreno u građevinsko zemljište. On i njegove komšije, koji su na ovim parcelama izgradili kuće, legalizovali su ih, dok većina ostalih građana nije završila proceduru.

- Imamo svu potrebnu dokumentaciju, uključujući građevinsku dozvolu, projekat i sve saglasnosti. Imajući u vidu ekonomsku situaciju, postupak bi trebalo da bude jeftiniji, jer mnogi ljudi koji nisu uradili legalizaciju to nisu učinili jer nemaju novca - kaže Bojić.

Od 2013. godine, kada je stupio na snagu Zakon o legalizaciji, podneto je 2.630, a u ovoj godini samo 630 zahteva. Miladin Rakić iz Odeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljina kaže da zahtevi za legalizaciju koje podnose građani često budu nepotpuni.

- Vlasnicima izdajemo potvrdu da su u postupku kako bi se mogli priključiti na elektro ili vodovodnu mrežu, s tim da dopune zahteve. Trenutno je više od 1.000 nepotpunih predmeta. Zahtevi za legalizaciju se odnose na stambene i poslovne objekte do 400 kvadrata. Za takve objekte vlasnici plaćaju fiksnu nadoknadu, i to objekti do 100 kvadrata 100 KM, do 200 kvadrata 500 KM, do 300 kvadrata 1.000 KM, a do 400 kvadrata 2.000 KM, Objekti veće kvadrature nemaju ove olakšice nego plaćaju iznose planirane redovnim postupkom legalizacije, koji su mnogo veći - rekao je Rakić.

Ističe da su porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije i teško bolesni oslobođeni fiksne nadoknade u postupku legalizacije objekata.

Poljoprivredni objekti

U nadležnom gradskom odeljenju apeluju i da poljoprivrednici uđu u postupak legalizacije ekonomskih i objekata za uzgoj stoke kako bi mogli ostvariti podsticaje Ministarstva poljoprivrede.

Podsećaju da se poljoprivredni objekti koji su izgrađeni do 1980. smatraju legalnim i njima se izdaje građevinska i upotrebna dozvola, te da su svi objekti izgrađeni do maja 2013. obuhvaćeni postupkom legalizacije.
Pogledaj vesti o: Legalizacija,   Legalizacija objekata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.