I Paspalj podržava legalizaciju marihuane

Izvor: Mondo, 08.Jul.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Paspalj podržava legalizaciju marihuane

Bili smo na tribini "Medicinski kanabis - ­ da ili ne". Čuli smo mišljenje lekara, pravnika, onih koji se leče kanabisom, ali i Žarka Paspalja.

Foto: MN Press

  Korišćenje kanabisa u medicinske svrhe legalno je u Holandiji, Češkoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Švajcarskoj, Mađarskoj, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji... U Srbiji je pre četiri meseca formirana Radna grupa Ministarstva zdravlja, koja bi trebalo da izradi predlog o legalizaciji marihuane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u medicinske svrhe, ali predsednik udruženja "Lekalizacija Srbije" kaže da do sada nije postignut gotovo nikakav napredak.

Sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko, hirurg na onkologiji u Sremskoj Kamenici, smatra da je "glavni problem u tome što je teško napraviti standardizovani lek na bazi konoplje. U ulju marihuane nalazi se više od 100 aktivnih supstanci. Zato je teško napraviti neki standardizovani rastvor, iza kojeg bi država mogla da stane."

"Ja, kao onkolog stojim iza toga da kanabis može da pomogne mnogim obolelima. To ne znači da će ih izlečiti, ali može da pomogne tim ljudima da prožive bezbolnije i kvalitetnije."

Studija koju je u aprilu sproveo Nacionalni institut SAD, a koja je obuhvatila više hiljada pacijenata, pokazala je da kanabis ubija određene ćelije raka, a neke smanjuje.

Direktor bolnice "Sveti Sava", neurolog dr Milan Savić kaže da je u Srbiji nemoguće sprovoditi kliničke studije na ovu temu, iz prostog razloga što je kanabis ilegalan, pa ga oni koji ga koriste kao lek, nabavljaju nelegalno. "Ipak, to ne znači da ne možemo da koristimo studije i rezultate drugih zemalja, koje imaju dobre zdravstvene sisteme i na koje se inače ugledamo."

Košarkaška legenda Žarko Paspalj, koji je takođe prisustvovao tribini u Beogradu u utorak uveče, smatra da je naše društvo zrelo za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

Šta kažu pravnici

"Ovde imamo situaciju da uopšte nije pitanje da li treba legalizovati kanabis, već je pravno pitanje da li je na osnovu onoga što je medicina do sada 'rekla' moguće legalizovati kanabis. Reč je o tome da Ministarstvo zdravlja treba da donese odluku, a tek zatim da se donesu akti i zakoni koji će omogućiti primenu marihuane u medicinske svrhe", kaže službenik Ministarstva pravde, pravnik Radomir Ilić i dodaje da u ovom trenutku nikome ne bi savetovao da koristi kanabis "jer je apsolutno ilegalan, a naš zakon je strog i zbog kršenja preti kazna do tri godine zatvora."

"Mislim da dovoljno govori to što postoje stručnjaci, lekari koji se zalažu za to, a nadu da se ovo kreće u pravom smeru mi uliva i to što ovde večeras imamo ljude iz Ministarstva. Uostalom, sazreli smo da igramo dobru košarku, sazreli smo da radimo mnoge druge stvari, možda bolje od mnogih u Evopi ili svetu, pa ne vidim zašto bismo bili poslednji kada je reč o ovoj temi. Ako je toliko zemalja pružilo ljudima priliku za alternativno lečenje, ne vidim zašto ne bismo i mi."

I dok čekaju zakon, šta da rade oni koji se ipak leče kanabisom, ili bi hteli da počnu?

"Pitanje je vrlo kompleksno. Trebalo bi da pođemo od pretpostavke da svaki sudija kada sudi uvažava i svoje slobodno sudijsko uverenje. Ukoliko bi bio uveren da lice nije koristilo ovu drogu radi trgovine ili uzgajanja u komercijalne svrhe, svakako da bi sud trebalo da bude blaži. U svakom slučaju, to je vrlo komplikovano pitanje i zavisi od slučaja do slučaja", kaže kaže službenik Ministarstva pravde, pravnik Radomir Ilić.

On naglašava da, iako se kao protivteza legalizaciji marihuane često navodi zloupotreba ove supstance, zemlje u kojima je kanabis legalizovan pokazuju suprotno: "Podaci pokazuju da je nakon legalizacije smanjena stopa zloupotrebe i da ga sada uglavnom koriste ljudi za lečenje."

Na tribini su se čule reči i onih koji sebe ili članove svoje porodice, uveliko leče kanabisom. Svoju priču sa prisutnima podelio je i otac Anastasije Trajković, devojčice iz Vranja koja je pre godinu i po dana umrla od raka.

"Mislim da je krajnje vreme da država reaguje i da nam dozvoli da sami biramo kako ćemo da se lečimo. Mojoj ćerki je 2012. dijagnostikovan tumor i odmah smo prihvatili konvencionalno lečenje, koje nije dalo nikakve rezultate. Došlo je do metastaza na pluća, izgubili smo mnogo vremena. Jedan čovek mi je tada dao ulje kanabisa. Odlučio sam da krišom počnem to da dajem svojoj ćerki. Bio sam na ivici zakona, morao sam da biram da li sa spasem svoje dete ili da se sukobim sa zakonom. Mesec dana nakon lečenja uljem, došlo je do poboljšanja. Anastasija je iskašljavala komade tumora, došlo je do razgradnje. Međutim, na rendgenskim snimcima sam video da su metastaze ogromne, zbog čega je bilo kasno za ulje, na kraju je došlo do smrti. Međutim, ona je imala tumor i na licu, zbog čega nije čula na jedno uvo, ali je nakon terapije kanbisovim uljem povratila sluh, taj tumor se smanjio, što znači da deluje. Radite na tome da niko više ne doživi ono što sam ja doživeo. Ljudski životi su u pitanju."

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.