Izvor: Nezavisne Novine, 01.Sep.2016, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno samo podnijeti zahtjev za legalizaciju do kraja godine

BANJALUKA - Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora, rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, kojih prema procjenama najviše ima u Banjaluci, traje do 31. decembra, a iz resornog ministarstva u RS podsjetili su da je dovoljno do tog datuma samo podnijeti zahtjev za legalizaciju.

Poručili su da tim dokumentom građani izvršavaju svoju zakonsku obavezu i dobijaju priliku da legalizuju objekte, a u daljem postupku će se dokazivati da li je taj objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << moguće legalizovati ili ne.

"Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS ne raspolaže preciznim podacima o broju podnesenih zahtjeva za legalizaciju, kao ni tačnim podacima o broju bespravno sagrađenih objekata, s obzirom na to da je postupak legalizacije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Ipak, najviše bespravno sagrađenih objekata, prema procjenama, je u Banjaluci, a zatim slijede svi veći gradovi i opštine u Srpskoj", kažu u Ministarstvu.

Prema procjenama, u Banjaluci je između 10.000 i 20.000 nelegalizovanih objekata, a od početka procesa legalizacije 2008. godine pa dosad nadležnom odjeljenju Gradske uprave podneseno je ukupno 12.596 zahtjeva.

"Riješeno je 7.362 zahtjeva, od čega se oko 3.450 odnosi na izdate građevinske dozvole. Za razliku od Prijedora, interesovanje za proces legalizacije u Banjaluci je pojačan nakon stupanja na snagu zakon kojim su znatno smanjene cijene legalizacije. Od početka godine podnesena su 1.393 nova zahtjeva za legalizaciju", precizirali su u Ministarstvu.

Kako ističu, prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje i Službe za inspekcijske poslove Prijedora, pretpostavlja se da na području ovog grada ima oko 5.000 nelegalno izgrađenih objekata.

Od 2010. do 2016. godine, podneseno je 3.405 zahtjeva za legalizaciju, a odziv građana i nakon donošenja ovih stimulativnih mjera neznatno je povećan u odnosu na prethodni period.

Kako navode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, posjedovanje nelegalnog objekta je najveći problem za samog vlasnika.

"Takav objekat ne može se prometovati niti zakonski prenijeti na nasljednike, a nikome nije prijatno živjeti u stalnom strahu šta će se sutra desiti", navode u Ministarstvu.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.