ČITAJTE U NEZAVISNIM: Bez papira do 20.000 kuća

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jul.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČITAJTE U NEZAVISNIM: Bez papira do 20.000 kuća

BANJALUKA - Ukupno 2.479 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata podneseno je u protekle dvije godine u Banjaluci, a od toga je riješeno 584, navedeno je u informaciji koja će se naći na zasjedanju 23. jula pred odbornicima Skupštine grada Banjaluka.

Da je ostalo još mnogo bespravno sagrađenih objekata govori procjena da ih još ima između 15.000 i 20.000.

Postupak legalizacije bespravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << izgrađenih objekata kontinuirano se sprovodi u Banjaluci osam godina, a u informaciji je ocijenjeno da se broj legalizovanih objekata ne može smatrati zadovoljavajućim. Oni koji nisu do sada legalizovali objekte čekaju da opet bude produžen rok za legalizaciju, koji je istekao u maju.

"Iako je rok za legalizaciju  istekao 24. maja, zvaničnog produženja nije bilo. Radi se na dopuni Zakona o uređenju prostora", kazala je juče Gorjana Rosić, portparol Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

U informaciji je navedeno da su od 2008. godine do kraja maja 2015. po osnovu legalizacije ostvareni prihodi od naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rentu od 8.077.264,28 KM.

U centralnoj zoni grada najviše je bespravno građeno na postojećim višespratnim stambenim zgradama, odnosno podizana su potkrovlja ili nove etaže.

Bespravne gradnje je bilo i u zaštićenim gradskim i vangradskim područjima, a primjer su naselja Novoselija, Karanovac, Krupa na Vrbasu, te zaštitni pojas planiranog autoputa.

U Savjetu mjesne zajednice Nova varoš kažu da je bespravne gradnje najviše bilo u sjeverozapadnom dijelu naselja, odnosno prema Rakovačkim barama.

''Tu je godinama dolazilo do gradnje velikih objekata i zato je u tom dijelu problem sa legalizacijom. Primijetio sam i da je najveći broj zahtjeva iz toga dijela, a građani su svjesni da to moraju završiti", rekao je juče Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Nova varoš.

On je napomenuo da se u ostatku naselja zbog blizine centra građani nisu usuđivali da grade nelegalne objekte jer je veća pažnja poklanjana kontroli u tom dijelu pa ih manje ima u postupku legalizacije.

"Do 24. maja podnesena su ukupno 11.203 zahtjeva vezana za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na području grada, računajući odluke o legalizaciji iz 2007. godine i Zakon o uređenju prostora iz 2013. godine", stoji u Informaciji o legalizaciji bespravno izgrađenih građevina na području grada Banjaluka.

Od spomenutog broja riješena su 6.273 predmeta, a izdato je 2.809 građevinskih dozvola.

Pošto je za građane najvažniji finansijski aspekt, tj. troškovi legalizacije, Zakon o uređenju prostora i građenju iz 2013. godine je, kako je navedeno u ovoj informaciji, predvidio određene olakšice, tj. umanjenja koja su se u nekim slučajevima kretala i do 80% od ukupnog iznosa naknade za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratne rente, kao i oslobađanje obaveze plaćanja tih naknada za pojedine kategorije (porodice poginulih, ratni vojni invalidi I i II kategorije). Cijene troškova za legalizaciju zavise od zone u kojoj se objekat nalazi.

Zbog veće efikasnosti Odjeljenje za prostorno uređenje Gradske uprave je izvršilo reorganizaciju, te je u novembru 2014. godine ponovo formiran Odsjek za legalizaciju.

Odsjek ima osam izvršilaca.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.