Bivši kenterberijski nadbiskup zalaže se za eutanaziju

Izvor: Blic, 12.Jul.2014, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši kenterberijski nadbiskup zalaže se za eutanaziju

Bivši kenterberijski nadbiskup i duhovni vodja 80 miliona pripadnika Anglikanske crkve širom sveta, založio se danas za legalizaciju eutanazije u trenutku kada britanski parlament treba naredne nedelje da raspravlja o tom pitanju.

Kenterberijski nadbiskup od 1991. do 2002. godine, Lord Keri je u autorskom tekstu objavljenom danas u listu Dejl mejl objasnio da je promenio stav o eutanaziji "suočen u stvarnosti s nepotrebnim patnjama" ljudi koji umiru.

Keri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se na taj način usprotivio sadašnjem kenterberijskom nadbiskupu Džastinu Velbiju koji je ocenio da je nacrt zakona o legalizaciji eutanazije "pogrešan i opasan".

Nacrt zakona predvidja eutanaziju u Engleskoj i Velsu za odrasle pacijente kojima je ostalo manje od šest meseci života prema navodima lekarskih stručnjaka.

Sličan nacrt zakona je 2006. godine odbijen zbog protivljenja Anglikanske crkve i nadbiskupa Kerija.

Međutim, 78-godišnji Keri sada smatra da bi protivljenje usvajanju zakona značilo "produžavanje agonije i bola" pacijentu.

"Promenio sam stav. Moja filozofska ubeđenja su nestala jer sam se suočio u stvarnosti s nepotrebnim patnjama ljudi. Danas vlada paradoks, Strogo poštujući sveti karater života, Crkvi preti da promoviše agoniju i patnju što je u suprotnosti s hrišćanskom porukom", ocenio je Keri.

Lekari u Velikoj Britaniji mogu da dobiju do 14 godina zatvora zbog eutanazije. Uvodjenjem novih mera pre četiri godine, pravosudni organi mogu da ublaže tu kazne ili pomiluju lekara ako se utvrdi da je to uradio iz milosrđa i saosećanja.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.