Apel zbog skupa pobornika legalizacije silovanja

Izvor: B92, 04.Feb.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel zbog skupa pobornika legalizacije silovanja

Novi Sad -- Najava okupljanja muškaraca koji promovišu mržnju prema ženama i zalažu se za legalizaciju silovanja u privatnom prostoru izazvala je negodovanje.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova izrazio je zabrinutost i nezadovoljstvo povodod najave ovog skupa.

Za subotu, 6. februar, najavljeno je međunarodno okupljanje muškaraca u 43 zemlje, a organizacija ovog skupa predviđena je i u Beogradu na Trgu Republike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pokretač je američki bloger Darijuš Valizadeh, poznat po svojim kontroverznim tekstovima o zavođenju žena i antifeminizmu.

Valizadeh traži legalizaciju silovanja na privatnom posedu, а prema njegovom shvatanju, ako žena pristane da uđe u nečiji stan pristaje i na seks.

Pokrajinski sekretarijat oštro protestuje zbog tog vida javnog pozivanja na ograničavanje prava žena i kršenja ljudskih prava.

"Podsećamo da Srbija, u kojoj je rodna ravnopravnost utemeljena Ustavom, ne sme dozvoliti jačanje i širenje grupa koje zagovaraju mržnju i nasilje prema ženama", piše u apelu sekretarijata.

Apeluje se na nadležne organe da reaguju na ovaj i na svaki drugi vid javnog podstrekivanja mržnje i pozivanja na kršenje osnovnih ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.