Puzović: Nelegalni objekti uz reke ne mogu se štititi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puzović: Nelegalni objekti uz reke ne mogu se štititi

U Srbiji trenutno, prema nekim procenama, ima između 1,1 i 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata, a nekoliko desetina hiljada njih su uz korita velikih reka, rekao je danas direktor JP"Srbijavode", Goran Puzović.

"Sagrađeni su bez građevinskih dozvola, tamo gde ne bi smeli da budu i oni tehnički ne mogu da se štite. To je veliki problem naše države, ali sada imamo novi Zakon o legalizaciji koji će definisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šta od tih objekata može da se legalizuje i pod kojim uslovima", rekao je Puzović prilikom posete Čačku..

Napominjujući da eksploatacija šljunka i peska, takođe, predstavlja veliki problem, ali da nije u nadležnosti tog preduzeća, on je rekao da će ove godine biti predložene izmene i dopune Zakona o vodama i drugih pratećih zakona koji će definisati način njihove eksploatacije.

"U prethodnom periodu smo imali zajedničku kontrolu lokalnih samouprava i države, potrudićemo se da to ponovo bude praksa i zajedno zaštitimo obale reka, jer je cela centralna Srbija ugrožena od divljih eksploatacija", zaključio je on.

Puzović je istakao da je trenutna hidrometeorološka situacija u Srbiji stabilna, a vodotoci na nivou srednjih i srednje - visokih za ovo doba godine.

Napominjujući da su upoznati sa prognozom koju je dao Evropski savet, Puzović je dodao da su dugoročne prognoze dosta neprecizne i da je pitanje koji deo Balkana će zahvatiti poplave ukoliko ih uopšte bude bilo.

Prema Puzovićevim rečima, zadatak države i lokalnih samouprava je da svakodnevno rade na povećanju stepena bezbednosti svih vodnih objekata, kako bi se, eventualni, novi poplavni talas, dočekao spremno.

"Problemi mogu da se jave na malim bujičnim tokovima poput prošlogodišnjih, gde se poplavni talas stvara veoma brzo. Teškoću predstavljaju velike padavine koje smo imali u prethodnom periodu, pa voda od 30 do 40 mm može napraviti štete", istakao je Puzović.

Što se tiče gradova pored velikih reka, Save, Dunava, Morave i Drine oni su opasani nasipima i ne bi trebalo da bude problema, rekao je direktor Srbijavoda.  Puzović je naglasio da se na području Čačka izvodi sanacija korita Čemernice i Zapadne Morave, urađeno je zatvaranje svih probijenih mesta, a sada se vrše radovi radi potpune zaštite korita da se, eventualni, poplavni talas dočeka spremno.
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Puzović: Nelegalni objekti uz reke ne mogu se štititi

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Mar.2015

U Srbiji trenutno, prema nekim procenama, ima između 1,1 i 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata, a nekoliko desetina hiljada njih su uz korita velikih reka, rekao je danas direktor JP "Srbijavode", Goran Puzović..."Sagrađeni su bez građevinskih dozvola, tamo gde ne bi smeli da budu i oni tehnički...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.