Gradilišta pod lupom: Popis objekata u izgradnji u Beogradu privodi se kraju

Izvor: Blic, 21.Jun.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradilišta pod lupom: Popis objekata u izgradnji u Beogradu privodi se kraju

Reporteri “Blica” su sa predstavnicima Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za legalizaciju objekata obišli juče lokacije na kojima se nalaze tipični primeri divlje gradnje.

Jedan od njih je i objekat u kom se nalazi Pekara “Miloš” na uglu Bulevara umetnosti i Bulevara Zorana Đinđića.

- Vlasnici su svesno ušli u nelegalnu gradnju, proširili kvadraturu objekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na znatno više od 55 metara kvadratnih, za koliko su tražili građevinsku dozvolu, i pritom izgradili objekat na mestu koje je predviđeno za saobraćajnicu. Proširenje se dogodilo posle požara kada je gotovo čitav objekat izgoreo. Vlasnici objekta će sigurno biti sankcionisani - rekao je Nemanja Stajić, gradski sekretar za legalizaciju.

Vlasnik pekare Miloš Papić nije juče polemisao sa inspektorima, ali tvrdi da je objekat posle požara renoviran i pritom mu je površina ne povećana već - smanjena.

Još jedan tipičan primer zloupotrebe Zakona o legalizaciji je i zgrada u Ruzveltovoj 23, u vlasništvu preduzeća “European Real Estate”.

- U ovom slučaju, zahtev za legalizaciju je podnet i pre nego što je dobijena građevinska dozvola, a gradnja objekta počela je znatno pre svega toga i još nije završena - objašnjava Stajić.

Zahtevi za legalizaciju

Sekretarijat za poslove legalizacije objekata primio je 222.487 predmeta sa zahtevima za legalizaciju objekata, zaključno sa 29. januarom 2014.

- To su predmeti koji se odnose samo na centralne gradske opštine, i to samo u slučaju da objekat ima površinu od preko 800 metara kvadratnih - rekao je Stajić.

Zagorka Panić, zamenica gradskog sekretara za inspekcijske poslove, rekla je da će u ovom slučaju gradska inspekcija sarađivati sa republičkom, u čijoj se ingerenciji nalazi pomenuti objekat.

- Verujem da ćemo u ponedeljak imati spisak svih aktivnih gradilišta u Beogradu, koje ćemo upoređivati sa zahtevima za legalizaciju. Očekujemo da nam pristignu i spiskovi zahteva upućenih opštinama, koje vode evidenciju za objekte površine ispod 800 metara kvadratnih - rekla je Panićeva.

Akcija popisa svih građevinskih objekata na teritoriji Beograda počela je u utorak i trebalo bi da bude gotova početkom iduće nedelje.

Kako je ranije najavio gradski menadžer Goran Vesić, republičko ministarstvo i opštinske inspekcije obaviće proveru potrebnih dozvola za sve objekte.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.