Ukrajina kriva za pad dinara

Izvor: B92, 02.Sep.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina "kriva" za pad dinara

NBS je u 2014. ra­di spre­ča­va­nja osci­la­ci­ja kur­sa, pr­o­da­la 920, a ku­pi­la 200 mi­li­o­na evra. Za sla­blje­nje do­ma­će va­lu­te NBS krivi Ukrajinu.

Na­ša va­lu­ta na­sta­vlja da sla­bi i za ku­po­vi­nu evra po­sled­njih da­na po­treb­no je vi­še od 118 di­na­ra.

Go­to­vo 119 di­na­ra. In­di­ka­tiv­ni kurs Na­rod­ne ban­ke za da­nas je 117,9 di­na­ra za je­dan evro što je za ne­ko­li­ko pa­ra vi­še >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne­go ju­če.

U odnosu na isti period pre tačno godinu dana dinar je slabiji za tri odsto, a u poslednjih mesec dana oslabio je čitavih jedan odsto.

Da li će se i kada trenda pada zaustaviti nepoznato je. Za slabljenje domaće valute Narodna banka Srbije krivi krizu u Ukrajini, odnosno njen uticaj na međunarodno finansijsko tržište, piše Politika.

"Slabljenje domaće valute izazvala je pojačana neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu, pre svega u vezi sa krizom u Ukrajini i sa budućom monetarnom politikom američkih federalnih rezervi (FED), ali i u vezi sa ekonomskim oporavkom u zoni evra. Sve je to uticalo ne samo na kretanje naše, već i valuta drugih zemalja u regionu sa sličnim režimom deviznog kursa koje takođe dnevno slabe, kao što su mađarska forinta, poljski zlot, rumunski lej i češka kruna. Zajednički faktor slabljenja, kako ocenjuju i međunarodni kredibilni izvori, predstavlja situacija u Ukrajini, čije zaoštravanje utiče na ponašanje investitora koji nastoje da minimiziraju svoje rizike", navode u centralnoj banci na naše pitanje šta se dešava s kursom.

Prisutni su i drugi razlozi.

"Pored toga, neizvesnost u vezi sa fiskalnom konsolidacijom u zemlji, pojačana tražnja deviza od strane uvoznika energenata u uslovima niskih prometa na deviznom tržištu, takođe su doprineli blagim pomeranjima u kretanju deviznog kursa”.

NBS će nastaviti da radi svoj posao – da održava stabilnost u svakom smislu, i cenovnu i makroekonomsku i izvesnost u poslovanju privrede. Istovremeno, potrebna nam je i „nevidljiva ruka” javnog i privatnog sektora, javnosti uopšte, kako bismo, uz naše napore i postizanje onoga što je do nas, svi zajedno doprineli ukupnoj stabilnosti.

NBS, podsećaju, sprečava, u režimu fluktuirajućeg kursa, prekomerne dnevne oscilacije i reaguje na strani prodaje ili na strani kupovine deviza u slučaju privremenih šokova, vodeći računa o održavanju cenovne i finansijske stabilnosti.

"Narodna banka Srbije će i u narednom periodu nastaviti da pažljivo prati kretanja na domaćem deviznom tržištu i dešavanja u međunarodnom okruženju i da procenjuje karakter i trajnost faktora koji mogu da utiču na kretanje deviznog kursa. U zavisnosti od tih kretanja zavisiće smer, način i veličina učešća NBS na deviznom tržištu”.

NBS je u avgustu prodala 60 miliona evra. Centralna banka je u 2014. na međubankarskom deviznom tržištu, radi sprečavanja prekomernih oscilacija kursa, prodala 920, a kupila 200 miliona evra. U prvom tromesečju 2014. godine NBS je prodala 820 i kupila 20 miliona evra. U drugom je kupila je 170, dok je u julu prodala 40 i kupila 10 miliona evra.

Čini se da ovog leta naši ljudi iz inostranstva nisu pomogli stabilizaciju domaće valute. Borislav Brujić, predsednik Udruženja menjača kaže da ponuda deviza nikada nije bila lošija nego ovog leta. On narednih dana ne očekuje veća pomeranja kursa.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NBS: Dalji pad dinara neizvestan

Izvor: GdeInvestirati.com, 02.Sep.2014

BEOGRAD - Naša valuta nastavlja da slabi i za kupovinu evra poslednjih dana potrebno je više od 118 dinara. U odnosu na isti period pre tačno godinu dana dinar je slabiji za tri odsto, a u poslednjih mesec dana oslabio je čitavih jedan odsto, piše Politika...Narodna banka Srbije je tokom ove godine...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.