KURS URNISAO DRŽAVNA PREDUZEĆA: Giganti izgubili 200 miliona evra zbog slabog dinara!

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURS URNISAO DRŽAVNA PREDUZEĆA: Giganti izgubili 200 miliona evra zbog slabog dinara!

MANJAK: Ukupan gubitak šest najvećih nacionalnih kompanija na kursnim razlikama u 2014. povećan skoro šest puta u odnosu na prethodnu godinu.

BEOGRAD - Zbog slabljenja dinara tokom 2014. šest najvećih državnih firmi je na ime otplate kredita i drugih obaveza u stranoj valuti izgubilo 23,8 milijardi dinara, odnosno oko 200 miliona evra, što je za čak 164 miliona evra više nego u 2013.

Najgore od svih prošla je „Elektroprivreda Srbije“, kojoj su negativne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kursne razlike povećane s jedne na 9,6 milijardi dinara, odnosno 80 miliona evra, pokazao je izveštaj o finansijskom poslovanju te kompanije.

Teret kreditiranja

Podsetimo, dinar je u odnosu na evro tokom prošle godine oslabio pet odsto, a u odnosu na dolar 16 odsto. Ovo posrtanje domaće valute skupo je koštalo najveće državne firme jer su uzimale kredite u stranoj valuti, evru ili dolaru. Takođe, obaveze koje imaju prilikom nabavke robe isto su dobrim delom izražene u stranim valutama. Svako jačanje ovih valuta u odnosu na dinar znači da moraju da izdvoje više domaće valute da bi servisirali svoje obaveze prema bankama i poslovnim partnerima.

„Telekom“, EMS i EPS

MUKE S KURSOM I KREDITIMA

Iz „Telekoma“, EMS i EPS potvrdili su za Kurir da je rastu negativnih kursnih razlika doprineo pad vrednosti dinara u odnosu na strane valute. EMS ističe da tokom 2014. nije imao povećanje kreditne zaduženost, dok iz EPS navode da je, pored kursa, trošak po kursnim razlikama uvećan i zbog kredita za izgradnju bloka TE „Kostolac B3“ od 60 miliona evra.

Autor: Vladimir Spasić,Foto: Shutterstock
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.