Azijske berze: Nikkei 225 iznad 20.000 bodova

Izvor: GdeInvestirati.com, 22.Apr.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Nikkei 225 iznad 20.000 bodova

TOKYO - Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija porasle jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija, dok se kurs evra stabilizovao nakon jučerašnjih oštrih oscilacija.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, dostigavši najviše nivoe u 15 godina, dok su cene akcija u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,3 i 1,8 posto.

No, indeksi berza u Singapuru, Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << i na drugim tržištima pali su između 0,2 i 0,6 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Tokijski Nikkei indeks probio se jutros iznad psihološki važnog nivoa od 20.000 bodova zahvaljujući nadi ulagača da će japanske izvozno orentisane kompanije objaviti dobre poslovne rezultate za prvo tromesečje jer je slabljenje jena trebalo pridoneti konkurentnosti njihovih proizvoda na svetskom tržištu.

A zbog pada kursa jena prema dolaru i drugim najvažnijim svetskim valutama, u martu je Japan zabeležio prvi spoljnotrgovinski suficit u poslednje tri godine. Zbog slabog jena, izvoz je skočio 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mesec, dok je uvoz, zbog niskih cena nafte, pao za 14,5 posto.

Snažno su jutros, oko 1,8 posto, skočile i cene akcija u Šangaju, što se zahvaljuje nadi ulagača da će se rast kineske ekonomije stabilizovati, nakon dugotrajnog usporavanja.

U nedelju je kineska centralna banka smanjila stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, već drugi puta u poslednja dva meseca, čime monetarne vlasti pokušavaju da podstaknu kreditiranje, a time i rast ekonomije.

"Poslednjih nedelja vidimo niz mera na regulatornom, ekonomskom i političkom frontu u Kini. Iako sve te mere nisu podsticajne za tržište kapitala, smatramo da će pozitivno uticati na razvoj ekonomije u srednjoročnom razdoblju", navode analitičari kompanije Brown Brothers Harriman u belešci klijentima.

Međutim, na ostalim azijskim berzama ne vlada tako dobro raspoloženje jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu.

Pod najvećim je pritiskom berza u Australiji jer se ulagači plaše negativnog uticaja pada cena sirovina na ekonomiju, koja znatno zavisi od izvoza ruda.

A na valutnim se tržištima kurs evra stabilizovao, nakon jučerašnjih oštrih oscilacija. Trenutno se kreće oko 1,0735 dolara, dok je juče 'plivao' između 1,0660 i 1,0780 dolara.

Evro je pod pritiskom grčke dužničke krize, strahovanja ulagača od bankrota te zemlje i njenog izlaska iz evrozone, dok iz Atine i evrozone stižu različite poruke.

Grčka poručuje da su se stajališta između nje i kreditora približila, dok Nemačka kaže da neće biti dodatne pomoći dok Atina ne usvoji verodostojan plan reformi. Ministri evrozone sastaće se 24. aprila kako bi pokušali pronaći rešenje za Grčku.

"Izgledi da se do tada postigne značajniji napredak su mali, posebno zbog toga što Nemačka odbija da odobri novu finansijsku pomoć bez verodostojnog grčkog plana reformi", kaže Kathy Lien, direktorka u fondu BK Asset Management.

I dok je prema evru stabilan, dolar je prema japanskoj valuti blago ojačao. Jutros se njegov kurs kreće oko 119,60 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 119,40 jena.

A nakon dvonedeljnog snažnog rasta, cene nafte poslednjih dana padaju. Nakon što je juče potonula više od 2 posto, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula za još 0,7 posto, na 61,65 dolara.
Pogledaj vesti o: Kurs evra

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.