Porodice traže novu obdukciju ubijenih tokom sukoba u Kumanovu

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice traže novu obdukciju ubijenih tokom sukoba u Kumanovu

Tela devet državljana Kosova poginulih u oružanom sukobu u Kumanovu prebačena su danas na Kosovo gde su članovi njihovih porodica zatražili da obdukcija ponovo obavi kako bi se utvrdio trenutak smrti - da li su ubijeni tokom sukoba ili nakon što su se predali.

Pored članova porodice, identifikaciji tela prisustvovali su i ambasador Kosova u Makedoniji Iljber Hisa i direktor Odeljenja za sudsku medicinu Kosova Arsim Grđaliu.

Hisa je izjavio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupak identifikacije tela u Skoplju trajao više od 12 sati zbog komplikovane tehničke prirode.

"U pitanju su tamošnji zakoni koji i nisu tako jednostavni jer se ne radi o prirodnoj smrti, već o smrti pod drugim okolnostima", kazao je on.

Odmah po ulasku na teritoriji Kosova, Grđaliu je izjavio da su nakon dugih birokratskih procedura makedonskih vlasti, članovi porodica identifikovali tela i zatražili da se na Kosovu ponovo uradi njihova obdukcija.

Zahtev za obdukciju uputio je i Behđet Šalja iz Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini.

"Ako je potrebno, država treba da investira i u strane stručnjake kako bi se uradila super ekspertiza i utvrdio uzrok njihove smrti. Kada se to bude saznalo, onda može da se obavi njihova sahrana, u suprotnom, mnoge stvari će ostati misteriozne i neobjašnjene", kazao je Šala.

On je dodao da Odbor insistira da se rasvetle činjenice da li su ove osobe ubijene tokom sukoba u Kumanovu ili nakon što su se predali.

"Postoje mnoge sumnje, zato što svedoci koji su učestvovali u sukobu kažu da su neki od njih bili ranjeni, a kasnije su se našli na listi ubijenih. Medicina je toliko unapredovala da se može konstatovati i vreme i uzrok smrti", kaže Šala.

Proces obdukcije može potrajati dva do tri dana, kažu iz Odeljenja za sudsku medicinu.

Tokom sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja, poginulo je 18 osoba, od kojih osam makedonskih policajaca i 10 članova oružane grupe. Makedonske vlasti su prethodno saopštile podatak o 22 žrtve, od kojih je 14 pripadalo oružanoj grupi.
Pogledaj vesti o: Kumanovo,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.