Počelo suđenje Kumanovskoj grupi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2016, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje Kumanovskoj grupi

U Skoplju je u utorak, 9. februara, počeo sudski proces protiv 29 optuženih za terorizam i terorističko organizovanje u vezi događaja u kumanovskom Divom Naselju u maju prošle godine. Javni tužilac Naum Panovski je prilikom čitanja optužnice rekao da, prema dokazima sa kojima raspolaže tužilaštvo, u toku procesa će se dokazati da su optuženi izvršili delo sa direktnim predumišljajem.

Prema optužnici, neki od optuženih su izvršili napad na policijsku stanicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kod karaule Gosince na granici sa Kosovom u aprilu prošle godine. U Divom Naselju jedinica za specijalne zadatke u Ministarstvu unutrašnjih poslova, postupajući po sudskom naredjenju za vreme vršenja pretresa da bi pronašla osobe osumnjičene za dogadjaj u Gosincu, naišla je na žestoki napad od strane paravojne strukture, kaže se u optužnici. Kao što tvrdi tužilaštvo, kriminalno-teroristička grupa je najpre bacila ručnu bombu pri čemu je povređeno nekoliko specijalaca, a zatim su rafalnim pucnjevima iz automatskog oružja nastavili napad. U oružanim sukobima koji su se odvijali 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 je bilo povredjeno. Kako je istakao javni tužilac, paravojna struktura je bila sačinjena od državljana Kosova, koji su imali logističku podršku od makedonskih državljana. Od 29 optuženih, 18 su gradjani Kosova, a ostali su iz Makedonije.

Svi optuženi su izjavili da se ne osećaju krivim za dela za koje ih terete, odnosno za terorizam i terorističko organizovanje. Prvooptuženi Sami Ukshimi, poznat kao komandant Sokoli, pred sudom je najpre izjavio da se oseća delimičino krivim za delo za koje ga terete, a zatim je, nakon konsultacije sa odbranom, promenio iskaz.

Pre početka sudjenja, odbrana je zatražila izuzeće javnih tužilaca Vilme Ruskovske i Nauma Panovskog, jer smatraju da istraga još nije završena. Oni su tražili i odgovor na njihov zahtev o neuro-psihološkom veštačenju, jer, kako su rekli, deo optuženih nije u dobrom psiho-fizičkom stanju da bi mogli dati iskaz. Sutkinja Verka Petkovska je odbacila ove zahteve kao neosnovane, zato što optuženi nisu zatražili lekarski pregled za vreme pritvora. Pre i za vreme sudskog procesa oko zgrade suda je bilo primetno pojačano policijsko prisustvo. Pred sudom je bio i ambasador Kosova u Makedoniji Ilber Hisa.
Pogledaj vesti o: Kumanovo

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.