OEBS: Tenzije i nasilje na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Tenzije i nasilje na Kosovu i Metohiji

U Izveštaju OEBS-a o stanju na Kosovu i Metohiji konstatovane su tenzije i nasilje, a kratko je zabeležen i slučaj suđenja Oliveru Ivanoviću, uz napomenu da je jedan broj Srba zbog tog suđenja organizovao proteste.
Za tenzije je, kako se navodi, odgovorna odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, zatim nasilni protesti veterana te paravojne formacije, ali i sahranjivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u uniformama OVK Albanaca ubijenih u majskim sukobima u Kumanovu, u Makedoniji, prenosi Tanjug.
U Izveštaju su, kako je prenela prištinska Koha ditore, evidentirani i sukobi i fizički obračuni Srba i Albanaca.
Dokument, koji nosi datum 3. septembar 2015, navodi se da su tenzije proizvod ponovnog izjašnjavanja parlamenta o ustavnim amandmanima i formiranju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.
Napominje se da su te odluke donete u drugom pokušaju, uz snažno protivljenje opozicionog pokreta "Samoopredeljenje", Alijanse za budućnost Kosova, kao i Inicijative za Kosovo, što je uticalo na dizanje tenzija.
Navodi se i da je opozicija predlagala da se usvoji rezolucija o "genocidu Srbije na Kosovu tokom konflikta 1999", što parlament nije usvojio.
U izveštaju OEBS-a se navodi i da pitanje formiranja Specijalnog suda nije završeno, odnosno da je i dalje aktuelno jer opozicija zahteva ustavnu interpelaciju.
Što se tiče pitanja bezbednosti, tu je stanje malo bolje u poređenju sa prethodnim periodom, navodi se u izveštaju, prenosi Koha i dodaje da se u tom kontekstu pominje hapšenje osoba koje učestvuju ili regrutuju dobrovoljce za ratišta na Bliskom istoku.
Kada je reč o vladavini prava, u izveštaju se pominje slučaj suđenja "dreničkoj grupi" i kazne izrečene Samiju Ljuštakuu i Sulejmanu Selimiju, ali i komentar koji je o tome dao zamenik premijera Hašim Tači, što je ocenjeno kao mešanje države u pravosudna pitanja.
"Komentarišući odluku suda, zamenik premijera Tači je rekao da je ona nepravedna i da ima tendenciju da minira pravednu borbu OVK", navodi se u tom dokumentu.
Konstatovano je, kako se navodi, i vanredno povećanje migranata sa Kosova ka zemljama EU što se dogodilo 2014. i početkom 2015.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.