Vulin zatvorio Međunarodni filmski festival ljudskih prava

Izvor: Blic, 26.Jun.2016, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin zatvorio Međunarodni filmski festival ljudskih prava

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatvorio je večeras Međunarodni filmski festival ljudskih prava "Hjuman distrikt HD2016" i tom prilikom rekao da su organizatori dali priliku da se kroz oči autora iz celog sveta vidi kako oni vide nas, migrantsku krizu, kao i priliku da pokažemo u kakvu zemlju i među kakve ljude mogu da dođu.

Vulin je rekao da Ministarstvo na čijem je čelu uvek učestvuje u svakoj manifestaciji koja treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skrene pažnju na poštovanje ljudskih prava i potrebu našeg društva, kao i svakog društva, da bude humanije, solidarnije, da više vodi računa o svim svojim delovima.

- Migrantska kriza, o kojoj se, evo i sada govori i koja sigurno nije završena i o kojoj je snimljeno nekoliko filmova koji su bili prikazani na ovom festivalu, pokazala je naše pravo lice - lepo, uspravno, humano, hrabro lice Srbije. Malo ko bi verovao pre migrantske krize da će Srbija biti jedna od najcenjenijih zemalja i da će najviše biti hvaljena za svoj doprinos rešavanja migrantske krize - rekao je ministar Tanjugu.

Smatra da bi mnogi, zato što su bili opterećeni predrasudama prema Srbiji, mislili da će ovde migranti naići na loš prijem, da ih ljudi neće razumeti, da neće prihvatiti njihovu muku i njih same, ali i da se pokazalo da je srpsko društvo mnogo naprednije, hrabrije, bolje, solidarnije, od mnogih drugih.

- Ovo je bila prilika da razbijemo predrasude, pa i ovaj festival upravo služi tome. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da se zahvalim organizatorima festivala, koji su dali priliku da pokažemo sebe svetu, ali i da svet pokaže sebe nama - rekao je Vulin na lokaciji otvorenog bioskopa na Sava promenadi.

Direktorka "Hjuman distrikt HD2016" Međunarodnog filmskog festivala ljudskih prava Aleksandra Kovačević rekla je Tanjugu da je velika čast što su autori iz celog sveta ukazali poverenje i poslali više od 2.500 filmova, od kojih je za takmičarski deo festivala u tri kategorije selektovano njih 200.

- Stručni žiri u ime festivala jeste reditelj sa danske nacionalne televizije Majkl Graversen, Tomislav Aleksov sa makedonske nacionalne televizije, glumica Jelica Kovačević i srpski reditelj Siniša Galić - rekla je Kovačević i navela da je pobednički film iz Italije i zapravo govori o rodnoj ravnopravnosti, o ženi koja traga za svojom bezbednošću i za dobrom pozicijom u svojoj zemlji.

Kovačević je dodala da je njena organizacija- Centar za promociju ljudskih prava "Hjuman distrikt" u proteklom periodu radila na razvoju senzibilazicije društva u migrantskoj krizi i da tim povodom podrška ministra Vulina mnogo znači.

"Hjuman distrikt HD2016" završen je večeras, održavao se na četiri lokacije u Beogradu drugu godinu zaredom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.