Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras svečano otovern jubilarni 50. BITEF

Jubilarni 50-i BITEF festival svečano je otvoren večeras u Narodnom pozorištu predstavom "6&7".

U Narodnom pozorištu večeras je svečano otvoren BITEF, povodom kog je američki reditelj i dramski pisac Robert Vilson istakao da je to neverovatan festival, koji je tokom svojih 50 godina pokazivao put i ostao prozor u svet.

-Kada sam prvi put došao na Bitef 1971. nije bilo takvog festivala u SAD. On je okupljao ljude iz različitih zemalja, ljude različitog socijalnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomskog, političkog, estetskog bekgraunda. I nekim čudom je preživeo - rekao je Vilson Tanjugu uoči večerašnjeg otvaranja beogradske manifestacije.

On smatra da Bitef čak danas mnogo važniji nego na početku i da je nastavio da bude prozor u svet.

- Odrastao sam u Teksasu, nismo znali gde je Beograd, šta se dešava u Parizu, Brazilu ili bilo gde u svetu. Bili smo veoma izolovani, nikad nismo bili napadani, ne znamo za granice. Mlada smo nacija i nažalost nemamo festival kao što je Bitef, gde bi ljudi, recimo u Teksasu, Sent Luisu, Čikagu, San Francisku i drugim gradovima mogli da postanu svesni šta se dešava globalno. I to je velika razlika između nas i ovoga što vi imate u svom gradu - rekao je Vilson.

Kritičar rumnskog porekla sa pariskom adresom, Žorž Bani, ističe da je u vreme kada je on studirao, Bitef bio najvažniji festival u ovom delu Evrope, na koji je dolazio da pogleda najvažnije predstave sa Zapada.

Bani se u izjavi Tanjugu prisetio koliko mu je u profesionalnom radu značio Bitef, seća se i da je Jovan Ćirilov redovno dolazio u Pariz i sa njim se savetovao oko selekcije, da bi kasnije u novom selektoru festivala Ivanu Medenici prepoznao sebe i svoj "glas" iz mladosti.

Pored Vilsona i Bania, na večerašnjoj ceremoniji svečanog otvaranja jubilarnog 50. Bitefa okupili su se mnogi stvaraoci i kritičari koji su obeležili i pratili prethodne decenije beogradskog festivala.

Publici su se poklonili kritičar Vladimir Stamenković, hroničar Bitefa iz Moskve Natalija Vagapova, reditelj Dušan Jovanović (Slovenija), glumica Ala Demidova (Rusija), kritičar Majkl Koveni (Velika Britanija), reditelj Dejan Mijač.

Aplauze su dobili i reditelj Haris Pašović (BiH), reditelj Eimuntas Nikrošijus (Litvanija), koreograf Sonja Vukićević, reditelji Andraš Urban i Nikita Milivojević, zagrebački reditelj Borut Šeparović, dramaturg Biljana Srbljanović, koreograf Dalija Aćin i dramaturg Bojan Đorđev.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.