Večeras premijera opere Suton

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras premijera opere "Suton"

Opera "Suton" Stevana Hristića, u režiji Nebojše Bradića i pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, biće premijerno izvedena večeras u "Madlenianumu", u okviru 48. Bemusa.

Premijera opere srpskog kompozitora, u produkciji Opere i teatra "Madlenianum", nosi odlike izuzetnog poduhvata, koji je trajao pune dve godine.

U tom periodu, zahvaljujući naporima Muzikološkog društva Srbije, urađen je prepis i redakcija partiture, kao i klavirskog izvoda ove opere, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu poslednji put izvedena još 1954. godine u Narodnom pozorištu.

"Suton" je kamerna opera, bez hora, i drugo je opersko delo srpskog kompozitora koje je doživelo scensko izvođenje u Beogradu (prvo je bilo "Na uranku" Stanislava Biničkog).

Opera je napisana 1923, a premijerno izvedena 1925. godine.

Ovom prilikom, prvi put će biti scenski izveden baletski divertisman, koji je Hristić napisao tokom 1953. i 1954. godine.

Ovaj baletski "čin" se dugo smatrao izgubljenim - od njega je svih ovih godina postojao samo snimak u Fonoteci Radio Beograda.

Jedina dva izvođenja opere "Suton" u novije vreme, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 1994. i 2001. godine, bila su bez baletskog čina.

Jedina Hristićeva dovršena opera zastupa posebnu estetsku poziciju u istoriji srpske scenske muzike, združujući iskustva verističke muzičke drame i elemente impresionističkog muzičkog jezika.

Reč je o jednoj od najboljih srpskih opera uopšte, iz pera jednog od najistaknutijih kompozitora u vremenu posle Stevana Mokranjca.

Oko ove opere preplele su se sudbine i imena trojice akademika, Stevana Hristića, Iva Vojnovića - budući da je "Suton" središnji deo njegove "Dubrovačke trilogije", i Jovana Dučića, čija je pesma "Snovi" sastavni deo partiture i poslužila je za jednu od vodećih arija.

U operi pevaju Nataša Jović Trivić, Dragana Popović, Branislava Podrumac, Dušica Vijelić/Mirjana Matić, Nenad Čiča, Aleksandra Angelov, Aleksa Vasić, Ljubomir Popović i Miodrag Miša Jovanović.

Solisti u baletu su Ana Pavlović-Pešić, Jovan Veselinović, Tatjana Tatić, Jovica Begojev, Maja Stojakov, Dejan Kolarov, Milena Ogrizović, NikolaTomašević.

Koreografi su Marija Janković i Ivanka Lukateli, a kostimograf Marina Medenica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.