Uspeh baziran na entuzijazmu

Izvor: SEEcult.org, 28.Feb.2015, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh baziran na entuzijazmu

Reditelj Vuk Ršumović i ekipa njegovog nagrađivanog debitantskog filma “Ničije dete”, koji je učestvovao na dvadesetak festivala od svetske premijere u Veneciji krajem prošlog leta, posebno su uzbuđeni pred domaću premijeru 28. februara na 43. Festu, koju vide kao važnu tačku u festivalskom životu tog niskobudžetnog ostvarenja, snimljenog pre svega zahvaljujući entuzijazmu i uz razna odricanja.

Zasnovan na istinitoj priči o dečaku koji je odrastao među vukovima, Ršumovićev >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << emotivni film osvojio je do sada na međunarodnim festivala desetak nagrada, i to i kritike, i publike, a izazvao je i veliko interesovanje publike 43. Festa, budući da je jedan od prvih koji je gotovo rasprodat.

Put do uspeha, međutim, bio je trnovit i, kako je rekao producent Miša Mogorović iz kuće Art & Popcorn, trebalo bi da bude presedan, a ne pravilo, budući da ni mnogi članovi ekipe nisu dobili honorar da bi film uopšte mogao da bude snimljen.

“Ovo je rezultat sinergije i autorske i producentske ekipe, a da je film dobio sramno malo para – dobio je sramno malo para”, rekao je Mogovorić na konferenciji za novinare 43. Festa, na kojem će “Ničije dete” biti prikazano i 1. marta u bioskopu Fontana.

Osvajanje nagrada, prema rečima Mogorovića, uglavnom donosi “tapšanje po ramenu” i obezbeđuje određena sredstva za učešće dalje prisustvo na festivalima.

Ršumović je rekao da budžetska ograničenja jesu uticala na krajnji ishod rada na filmu, mada mogu da budu i stimulativna u umetničkom radu.

Ršumović je emotivno vezan za Fest, s obzirom da je svojevremeno radio za festivalski bilten, a posebno ga, kako je rekao na konferenciji za novinare, zanima kako će reagovati kolege, prijatelji, rodbina…

Publika na svetskim festivalima, kako se pokazalo, odlično razume film, jer svi osećaju emociju, identifikuju se sa dečakom i njegovom sudbinom, koja ima arhetipske elemente i srodna je mitovima i legendama u različitim kulturama.

“To je naša i univerzalna priča”, rekao je Ršumović, koji je scenarista filma o divljem dečaku koga su lovci pronašli u šumama Bosne sredinom 80-ih, nakon čega je poslat u Beograd na resocijalizaciju. Suprotno očekivanjima, u sledećih pet godina znatno je napredovao, ali je, početkom rata u Bosni, poslat nazad u domovinu i bio primoran da učestvuje u ratu…

Glavni glumac njegovog filma, mladi naturščik Denis Murić, jedna je zvezda 43. Festa, budući da igra i u filmu “Enklava” Gorana Radovanovića, koji će biti premijerno prikazan 3. marta u Sava centru.

Dečak Denis Murić, koji igra glavnu ulogu, učestvuje na Festu i kao jedan od glumaca u filmu Enklava Gorana Radovanovića, a uoči premijere “Ničijeg deteta” rekao je da ima pozitivnu tremu i pozvao pravog ‘divljeg dečaka” da se javi – ako eventualno bude u publici.

“Voleo bih da ga sretnem. Ako gleda film, neka se javi, da se vidimo”, rekao je Murić.

Prilikom snimanja “Ničijeg deteta” najteže mu je bilo to što je uloga zahtevala da ne priča mnogo, već da se izražava mimikom.

“Pošto sam ja hiperaktivan, najzanimljivije su mi bile scene u kojima sam morao da se pentram”, rekao je Murić, koji je poreklom iz Zvečana na Kosovu, pa mu je, kako je naveo, tema filma “Enklava” bila bliža, jer “živi u tim pričama”.

Ršumovićev film imao je svetsku premijeru u selekciji “Nedeljae međunarodne filmske kritike” na 71. Mostri, na kojem je osvojio Nagradu publike, kao i nagradu FIPRESCI za najbolji film u zvaničnim i paralelnim programima izuzev glavnog, te nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije “Nedelja kritike” koju dodeljuje FEDEORA. Između ostalog, osvojio je i nagradu publike na 12. Zagreb film festivalu, koji je i otvorio i na na kojem je imao regionalnu premijeru u oktobru 2014.

Bio je do sada u distribuciji u Italiji, biće u limitiranoj distribuciji u Španiji, a pregovara se i za prikazivanje u bioskopima u SAD i pojedinim zemljama istočne Evrope.

Film je nastao u produkciji Mogorovićeve kuće Art & Popcorn, u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, Baboon Production iz Srbije i Kinoramom iz Hrvatske, film “Ničije dete” dobio je i podršku Filmskog centra Srbije, Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Ovacije za Denisa Murića i Vuka Ršumovića na Festu

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2015

Dugo očekivani film reditelja i scenariste Vuka Ršumovića "Ničije dete", koji niže nagrade na festivalima od svetske premijere jesenas u Veneciji, naišao je na odličan prijem i na srpskoj premijeri održanoj večeras u takmičarskom programu 43. Festa...Publika u prepunoj dvorani Sava centra,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.