Izvor: Danas, 02.Mar.2015, 05:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro proslavljeni turski pisac Jašar Kemal

Istanbul - Jašar Kemal, jedan od najproslavljenijih turskih romanopisaca, umro je u subotu, u 91. godini života. Ovaj etnički Kurd, čija su dela prevedena na 40 svetskih jezika, rođen je kao Kemal Sadik Gokčeli, samo par nedelja pre nego što je nikla turska republika, nastala na pepelu Otomanskog carstva.

Kemalovo rodno mesto, plodna nizija Cukurova, mesto je gde se događa većina njegovih priča, uključujući i njegov najpoznatiji rad "Memed, moj sokol" iz 1955. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o banditu-heroju koji želi da se osveti surovom gospodaru. Upravo taj roman mu je doneo i nominaciju za Nobelovu nagradu 1973. godine. Pokojni sineasta Elija Kazan, koji je takođe rođen u Turskoj, svojevremeno je izjavio o svom prijatelju: "Kemal je pripovedač stare tradicije, kao Homer. On je govornik za ljude koji nemaju drugog glasa". Ovaj pisac je bio poznat po svom lirskom pristupu a i pomogao je u razvoju "seoskog romana". Jašar Kemal je bio jedan od vodećih članova marksističke Radničke partije, tako da je bio često hapšen zbog političkog aktivizma.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.