Umro čuveni vajar Nikola Milunović

Izvor: B92, 30.Jul.2016, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro čuveni vajar Nikola Milunović

Akademski vajar Nikola Kolja Milunović (1935-2016) preminuo je iznenada u petak u rodnom Beogradu, prenose "Novosti".

Izvor: Novosti.rs

Poreklom iz umetničke porodice - otac mu je bio naš slavni slikar Milo Milunović, a majka slikarka Olga Bogdanović - i on je svoj poziv našao u likovnom stvaralaštvu.

Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo kod profesora Ilije Kolarevića, a magistrirao kod profesora Sretena Stojanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Jovana Kratohvila. Bio je član ULUS-a od 1961. godine, a od 1999. i član ULUPUDUS-a, ali i spoljni saradnik za skulpturu, pri savetu Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Učestvovao je u radu brojnih institucija u oblasti kulture.

"Kao vajar Milunović odabira mnoštvo predmeta geometrijskog sklopa da izrazi ono što bi nazvao sredinom za koju je vezan i ličnim iskustvom i kao naslednik kulture kojoj pripada. U oba slučaja vreme sve objedinjuje sivilom prašine, a prostor udaljenim tragovima suton i zvezde koje nestaju ili se gase...", ovo je izrekao naš veliki slikar Peđa Milosavljević povodom izložbe Kolje Milunovića "Prolaz" u Kulturnom centru Beograda 1980. godine.

Od 1961. godine svoje skulpture i crteže Milunović je predstavljao na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored vajarskih radova, autor je dekorativnih kompozicija, zidnih aplikacija u metalu, arhitektonsko-urbanističkih rešenja, spomenika i drugih dela.

Kako je Nikola nastavljao tragovima svojih roditelja, tako njegov umetnički put nastavlja i njegov sin Mihael Milunović, koji gradi uspešnu slikarsku karijeru, paralelno u Beogradu i Parizu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veče crnog humora, BG

Izvor: SEEcult.org, 30.Jul.2016

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Datum:  Saturday, July 1, 2017 - 20:30 Link:  http://standup.rs Klub komedije Ben Akiba, Braće Krsmanovića 6, Beograd VEČE CRNOG HUMORA nastupaju: ALEKSANDAR PERIŠIĆ NIKOLA SILIĆ ANA...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.