Ugrožena kolekcija ruske avangarde u Uzbekistanu?

Izvor: B92, 29.Avg.2015, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena kolekcija ruske avangarde u Uzbekistanu?

Svetski poznata kolekcija ruske avangardne umetnosti, koja se čuva u dalekom muzeju u Uzbekistanu, mogla bi da bude ugrožena pošto je direktorka muzeja iznenada otpuštena zbog optužbi za krađu, tvrdi osoblje muzeja.

Osoblje Savitski Karakalpkstan muzeja tvrdi da je direktorka Marinika Babanazarova bila primorana da podnese ostavku zbog optužbi da je ukrala neka umetnička dela, piše AFP.

Zaposleni u muzeju insistiraju da ništa nije ukradeno u ovom državnom muzeju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se nalazi u gradu Nukus 800 kilometara severno od Taškenta. Muzej čuva više od 50.000 dela sovjetske avangardne umetnosti. Oni tvrde da je otkaz Babanazarove, čije nameštenje nisu odobrile uzbekistanske vlasti, deo plana zvaničnika da preuzmu kontrolu nad vrednom muzejskom kolekcijom.

Među umetnicima čija se dela nalaze u muzeju su LJubov Popova, Aleksander Ševčenko i Robert Falk. Osoblje tvrdi da je otpuštanje direktorke "nelegalno" i potpisali su otvoreno protesno pismo koje su postavili na Fejsbuku i u kome navode da je Babanazarova primorana da da otkaz i gde demantuju optužbe da je ukrala umetnička dela iz kolekcije.

Oni tvrde da su optužbe protiv nje iznete u anonimnom pismu koje je objavljeno u uzbekistanskim medijima i insistiraju da je kolekcija netaknuta. "Izgleda da postoje ljudi koji će profitirati od blaćenja direktora muzeja i njenog osoblja sada kada je kolekcija u Savitski muzeju postala svetski poznata", navodi se u pismu i poziva Ministarstvo kulture da sprovede istragu.

Osnivač muzeja, ruski umetnik Igor Savitski, doselio se u Uzbekistan 1950ih i počeo je sa skupljanjem umetničkih dela koja su se kosila sa idealima socijalističkog realizma. Dela je nabavljao korišćenjem fondova lokalnih vlasti a muzej je otvorio 1966.

Zbog udaljenosti muzeja kolekcija je decenijama bila zaboravljena ali je u postsovjetskoj eri ponovo otkrivena i postala nezaobilazni muzej za ljubitelje umetnosti. Kada je Savitski preminuo 1984. Babanazarova je preuzela položaj direktora muzeja koji je zadržao nezavisnost iako zvanično pripada Uzbekistanu.

Ovo nije prvi put da je Babanazarova meta uzbekistanskih vlasti, podseća AFP. Pre četiri godine bilo joj je zabranjeno da prisustvuje projekciji dokumentarca o kolekciji Savitski u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.