Udruženje filmskih umetnika: Neophodno angažovanje Ministarstva kulture oko prodaje Avala filma

Izvor: Blic, 19.Apr.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje filmskih umetnika: Neophodno angažovanje Ministarstva kulture oko prodaje "Avala filma"

Udruženje filmskih umetnika Srbije pozvalo je danas da se, uz filmski fond "Avala filma", od prodaje sačuvaju i potom revitalizuju i drugi resursi Avala filma kako bi opstali kao tehnička baza srpskog filma i kinematografije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

"Udruženje filmskih umetnika Srbije podseća širu kulturnu javnost da namera države da proda Avala film nije novijeg datuma, da je takvih pokušaja bilo i ranije i da je  samo pukom slučajnošću, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog svoje zamršene vlasničke strukture, ovo preduzeće do sada izbeglo sudbinu Beograd filma, kao i Dunav filma, koji su u procesu „pljačkaške privatizacije“ na neslavan i žalostan način nestali sa kulturne mape Srbije.

Zbog toga Udruženje filmskih umetnika Srbije ukazuje sada, kao što je to činilo i pre deset godina prilikom pokušaja prve prodaje Avala filma, ali i pre četiri godina kada je ovo preduzeće otišlo u stečaj, da svi modaliteti transformacije i spasa Avale filma ni izdaleka nisu iscrpeni, zapravo o njima se na kreativan i odgovoran način nikada i nije javno razgovaralo.

Upravo zbog toga je u ovome trenutku nedovoljno boriti se za spas, izuzeće iz prodajne mase, samo filmskog fonda Avale filma, nego još uvek ima  opravdanog razloga  da se ako ne u celosti, onda bar pojedini resursi Avale filma najpre sačuvaju od prodaje, a kasnijim transformacijama vlasničke strukture akcionarskog vida (gde bi država zadržala većinski deo akcija) i malim ulaganjima ti resursi revitalizuju i samim tim opstanu kao tehnička baza srpskog filma i kinematografije. Kao najoptimalniji vid ove transformacije Udruženje filmskih umetnika Srbije je još 2011. godine predlagalo da se ispitaju sve zakonske i druge mogućnosti pripajanja dela resursa Avale filma Filmskom centru Srbije, ustanovi preko koje se i inače odvija budžetsko finansiranje kinematografije u Srbiji a koje je i samo u permanentnom provizorijumu (sa direktorom u v.d. statusu od svog osnivanja /2005/ do danas).

Na ovaj način bi postojanje Filmskog centra Srbije bilo dodatno osmišljeno a što je najvažnije proizvodnja filma bi u Srbiji na taj način manje koštala. Novac koji država Srbija odvaja za kinematografiju više se ne bi odlivao van zemlje, što se sada čini, zbog nepostojanja tehničkih uslova za završnu obradu filma u nas, nego bi ostajao u zemlji. Da ne govorimo o mogućnostima dalje zarade u pružanju usluga stranim koprodukcijama itd.  Ali sve ovo zahteva, pre svega,  institucionalno angažovanje Ministarstva kulture Republike Srbije, koje nažalost sebe proglašava nenadležnim po ovom pitanju, što je u formalnom smislu možda i tačno, ali čije je angažovanje ovde, suštinski više nego neophodno.", navodi se u sapoštenju Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UFUS: Ima nade za Avala film

Izvor: SEEcult.org, 19.Apr.2015

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) smatra da nisu istrošeni svi modeli sprečavanja prodaje “Avala filma”, a kao najoptimalniji vidi pripajanje dela resursa tog preduzeća Filmskom centru Srbije (FCS), zbog čega poziva Ministarstvo kulture i informisanja da se u tom smislu angažuje...Tri...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.