Trijumf Milića u Vukovaru

Izvor: SEEcult.org, 31.Avg.2014, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf Milića u Vukovaru

Hrvatski film “Broj 55” Kristijana Milića, zasnovan na istinitom događaju iz ratnih 90-ih, trijumfovao je na osmom Vukovar film festivalu (VFF), koji je svečano završen 30. avgusta, a prikazao je oko 80 filmova u takmičarskim i ostalim programima.

Nakon apsolutne pobede na 61. Pulskom filmskom festivalu, “Broj 55” osvojio je u Vukovaru Zlatni šlep za najbolji igrani film, kao i posebnu nagradu za celokupnu glumačku ekipu, dok je reditelj Milić dobio nagradu “Krsto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Papić” za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu.

“Impresivan, žestok, nezaboravan, potresan i profesionalan ovaj film kroz istinitu priču o sudbini dvadesetorice hrvatskih vojnika koji upadaju u zasedu, istovremeno je metafora zla rata i neustrašivosti otpora, dakle upravo onoga što je najbolje poznato i prepoznato upravo ovde u Vukovaru”, naveo je žiri osmog VFF-a.

Posebna nagradu dodeljena je glumačkoj ekipi filma “Broj 55” (Goran Bogdan, Alan Katić, Marko Cindrić, Dražen Mikulić, Marinko Prga, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Španović, Ivan Ožegović, Alen Liverić, Samir Vujčić, Hrvoje Vladisavljević, Slaven Knezović i Asim Ugljen), uz obrazloženje da je upravom primerom tog filma potvrđeno poznato pravilo da nema malih i velikih uloga, već samo kvalitetnih scenarija i talentovanih redatelja.

Žiri je dodelio nagradu “Krsto Papić” Miliću uz obrazloženje da je “bravurozno, superiorno rediteljski nadahnuto i ljudski potresno, kao i sam učesnik domovinskog rata, prikazao sudbine boraca stapajući ih u univerzalnu ratnu poemu, a opet samo nama prepoznatljive sudbine”.

Nagradu je Miliću uručila ministarka kulture Hrvatske Andrea Zlatar Violić.

    Andrea Zlatar, Mustafa Nadarević i Goran Radman

Žiri su činili glumica Milena Zupančič iz Slovenije, istoričar i filmski kritičar Daniel Rafaelić i filmska kritičarka Branka Sömen (predsednica), a pogledao je osam dugometražnih i osam kratkih igranih filmova, te 14 dokumentaraca.

Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film pripao je mađarskom filmu “Overdose - Utrka za snomGabora Ferenczija, uz obazloženje da je kroz karijeru trkačkog konja uverljivo i lucidno dao sliku celokupnog društva, manipulacija, prevara i problema, podmetanja i nameštanja.

    Branka Sömen, Goran Bogdan i Milena Zupančič

Zlatni šlep za najbolji kratki igrani film pripao je mađarskom filmu “Moj vodič Barnabasa Totha koji u 12 minuta pokazuje ceo život starijeg bračnog para: predvidiv, monoton i dosadan, ali samo njihov, čije vrednosti i nezamenjivosti suprug postaje svestan tek kada ga izgubi.

Na osnovu predloga žirija, Direkcija VFF dodelila je nagradu za životno delo glumcu Mustafi Nadareviću.

“Mustafa Nadarević jedna je od onih glumaca zbog kojih već decenijama osećamo ponos – kako zbog njegovih filmskih i pozorišnih uloga, njegovog predanog rada na televiziji, ali i njegovih pozorišnih režija.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.