Tasovac sa delegacijom iz Italije u poseti ateljea Grubanova

Izvor: Studio B, 31.Jan.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac sa delegacijom iz Italije u poseti ateljea Grubanova

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i delegacija istaknutih promotera kulture iz Italije posetili su danas atelje Ivana Grubanova.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i delegacija istaknutih promotera kulture iz Italije posetili su danas atelje Ivana Grubanova gde su prisustvovali procesu rada na projektu "Ujedinjene mrtve nacije" kojim će se Srbija predstaviti na 56. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

"Čini mi se da je Venecijansko bijenale >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za vizuelne umetnosti isto ono što je Vimbldon za tenis, pa je veoma bitno na koji način će se Srbija predstaviti", istakao je ministar.

On je podsetio da je Ministarstvo ove godine, u cilju jačanja institucija, vratilo potpune ingerencije za predstavljanje Srbije na toj značajnoj smotri Muzeju savremene umetnosti i ocenjuje da je to veoma važan korak.

"Kustos projekta Lidija Merenik je sa timom koji je birao radove je došla do izuzetno interesantnog rada", rekao je Tasovac i izrazio uverenje da će "Ujedinjene mrtve nacije" privući veliki broj posetilaca paviljonu Srbije i izazvati veliku pažnju javnosti.

Ministar smatra da je veoma važna poseta delegacije iz Italije, pošto će oni biti i pratiti Bijenale u Veneciji, i dodaje da su razmatrali kako povećati vidljivost Srbije u svetu, odnosno o predstavljanju naše zemlje na smotri umetnosti "Expo 2015" u Milanu.

Delegacija Italije je sastavljena od istaknutih promotera kulture i mecena, među kojima su Frančeska Monkada Traksler di Paterno - princeza di Paterno, članica UO za kulturnu baštinu Katoličke crkve i predsednica nekoliko italijanskih fondacija za promociju kulturnih aktivnosti, Pijero Ostali, vlasnik čuvene izdavačke kuće "Sonzonjo" iz Milana, Đuzepina Manin, urednica kulturne rubrike Korijere dela Sera i nekoliko rukovodilaca poznatih italijanskih kompanija."Ujedinjene mrtve nacije" su delo Ivana Grubanova i kustosa Lidije Merenik. U pitanju je podna instalacija koja će biti izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju će činiti materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boja 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između tih podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama. Rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaziće se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obihvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

Taj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje iz prethodnog projekta istog umetnika "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.