Izvor: RTS, 01.Sep.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Dizajn se nemilice troši, a o velikanima se malo zna

U Kulturnom centru Grad večeras je otvorena izložba plakata Savete i Slobodana Mašića. Otvarajući izložbu ministar kulture Ivan Tasovac je istakao da živimo u vremenu u kojem stasavaju generacije koje nemilice troše dizajn, a da zapravo znaju jako malo ili ništa o velikanima koji su stvarali tu scenu.
KC Grad je otvaranjem izložbe započeo novu sezonu i ciklus godišnjih izložbi "Velikani grafičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dizajna" koje će biti posvećene autorima koji su vizuelno oblikovali našu prošlost, prenosi Tanjug.

Ministar Tasovac je istakao da je serija izložbi o istoriji našeg dizajna jedan vrlo važan korak kojim se ispravlja i menja društvena svest o važnosti dizajna, ne samo kao likovne kategorije, već i kao hroničara jednog vremena.
"Nekih 80-tih godina kada sam odlazio na školovanje u Moskvu, iz Beograda sam pored ličnih stvari i grancli, otišao sa plakatom Bitefa na kojem je bila grupa Mage Magazinović u kojoj je sticajem okolnosti igrala i moja baka", navelo je ministar.
Kako je dodao, taj plakat je nešto sa čime je i njegov brat otišao u Ameriku, i potpuno slučajno stoji već poslednjih 12 godina u prostoriji ispred kabineta ministra kulture.
Slobodan Mašić je rekao da je on tokom 50 godina posmatrao sliku sveta i pokušao da u toj slici vidi ono što jeste njegova sudbina, sudbina ljudi koji ga okružuju, onih koji govore njegovim jezikom i sudbina njegovog, kako je rekao, moga naroda.
"Na tih 50-ak listova koji su materijalno beznačajni, nalazi se duša onoga što je prošlo i nikada se neće vratiti, i oni koji imaju duha mogu iz tih beznačajnih papira i beznačajne male količine boje da čuju zvuke jednog vremena", istakao je Mašić.
Kustos izložbe Borut Vild je ocenio da je istorija generator kreativnosti, a ne ''naš stomak i naša meta-stanja'', već poznavanje onoga što je bilo jer, kako je rekao, svi mi stojimo na nečijim ramenima.
Vild, koji je napravio izbor radova Savete i Slobodana Mašića, dodao je da je vreme da se memorišu informacije o onima koji su stvorili vizuelnu sliku sveta u kojem živimo.
Program "Velikani" će obuhvatiti i razgovore sa umetnicima, radionice sa studentima, vođenje kroz izložbu.
Takođe, tokom ove godine biće prikupljani materijali o radu Savete i Slobodana Mašića, radiće se video intervjui sa umetnicima, a započeće rad i na posebnoj publikaciji koja će predstaviti veći deo umetničkog opusa dvoje umetnika.
Ova publikacija biće prva u novoj ediciji koju pokreće KC Grad i koja nosi naziv "Velikani…".
Svake godine uz novu izložbu biće publikovano novo izdanje u ovoj ediciji. Posle Beograda izložba Savete i Slobodana Mašića biće predstavljena i u Požarevcu.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, a autorka projekta je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka KC Grad.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tasovac otvorio izložbu Savete i Slobodana Mašića

Izvor: Blic, 01.Sep.2015

U Kulturnom centru Grad sinoć je otvorena izložba plakata Savete i Slobodana Mašića. Otvarajući izložbu ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da živimo u vremenu u kojem stasavaju generacije koje nemilice troše dizajn, a da zapravo znaju jako malo ili ništa o velikanima koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.